Centar Skoplja / thinkstock
Centar Skoplja / thinkstock

Skoplje: Grad statua i spomenika koji strancima nisu jasni

Podeli

Skoplje, glavni grad Bivše Jugoslovenske Republike Makedonije, ubrzo posle svog „renoviranja“ dobilo je nadimak prestonica kiča.

Grad koji u poslednje vreme beleži sve veći broj turista iz istočne Evrope pun je istorijskih muzeja, odiše neverovatnim duhom, ali i prepoznatljivom balkanskom kuhinjom. Ipak, posle uređivanja grada postavljeno je stotinak više nego čudnih skulptura, što je previše za ovako mali grad. Hajde da se podsetimo samo nekih od njih.

PR katastrofa

Snažan zemljotres koji je pogodio Skoplje 1963. godine uništio je gotovo svu monumentalnu lepotu grada, zbog čega ga odlikuje moderna i pomalo neusklađena infrastruktura. U nameri da se uobliči izgled grada, a samim tim i privuku posetioci, ali izgradi i nacionalni identitet, skopske vlasti su potrošile 260 miliona evra u rekonstrukciju grada i gomilu statua (bez obzira na to što prosečan Makedonac zarađuje 1.730 evra godišnje).

U svojoj ideji nisu uspeli, pa čak i Makedonci smatraju da su ovo bačene pare, a lokalci se groze mnogih od spomeniika. Štaviše, većina skulptura nema ni direktne veze sa istorijom Makeonije već sa istorijom Grčke.

Aleksandar Veliki

Izrada spomenika Aleksandru Velikom koji krasi glavni trg u Skoplju koštala je 7,5 miliona evra. Osim što je spomenik bio preskup, izazvao je i diplomatski rat sa Grčkom. Spomenik se zove ’Ratnik na konju’, a ako bi direktno preuzeo ime i skopskog aerodroma (Aleksandar Veliki), to bi bila direktna provokacija za Grke.

K’o riba bez vode

Nikome nije jasno šta statua džinovske ribe traži u FYROM, koja nema izlaz na more. Skulpturu je dizajnirala Grozdanka Kanikova, a nalazi se u parku preko puta Olimpijskog bazena.

Pirati iz Skoplja

Jasan je žal za morem, ali čemu tri piratska broda? Najpoznatiji od tri broda je ujedno i hotel i restoran koji ima odlične ocene. Zbog niskih mostova svakako ne bi mogli da krenu u plovidbu, ali dobro, u luci su svakako sigurni.

Dve devojke

Još jedna misteriozna statua jeste ona posvećena dvema devojkama. Da li je to umetnički komentar na porast srednje klase u Skoplju? Da li se tiče bogatih turista? Da li treba da odslikava modu današnjice? Ko zna. Ipak, ispunila je jedan cilj – postala je popularna za selfije.

Kuća Majke Tereze

Ako želite da na suptilan način odate počast Majki Terezi, Albanki rođenoj u Skoplju, ovo je mesto za vas. Sagrađena 2009. godine, kuća Majke Tereze (naravno sa njenom statuom ispred) jeste pokušaj da se na jednom mestu nađe čitav život Majke Tereze.

Prosjak / thinkstock
Prosjak / thinkstock

Isus prosi?

Pretpostavlja se da statua predstavlja Isusa Hrista kao prosjaka. Statuu je izradila Nataša Bozarovska i to je jedna od prvih postavljenih u sklopu preobražaja grada.

Devojka sa gitarom

Izrada ove statue je navodno koštala 12 miliona evra. Uglavnom je danas atrakcija za slikanje.

Čovek drvo

Ako ste ikada želeli da vidite kako se čovek pretvara u drvo, onda je ova skulptura ispunila svoju svrhu.

Porta Macedonia

„Ako želite sopstvenu trijumfalnu kapiju, ali niste sigurni šta tačno da slavite, postavite citat Majke Tereze i nema problema“, komentar je stranih medija.

Pratite 92Putovanja na Instagramu!
strana 1 od 1887 idi na stranu