Izvor: B92

Mnogi turisti nikada nisu ni razmišljali o tome da posete El Alto. Drugi po veličini grad u Boliviji dom je najvišeg aerodroma u Južnoj Americi koji se nalazi na 4.061 metar nadmorske visine i mesto koje posetioci treba vide pre La Paza, glavnog grada udaljenog 15 kilometara i 421 metar niže.

El Alto je počeo da se sklanja iz senke svog komšije, a zahvaljujući svojoj buntovnoj arhitekturi, novim linijama gondole, gastronomiji i prvoj ženskoj gradonačelnici Soledad Čapeton privlači sve više pažnje turista i medija.

Do El Alta možete doći Crvenom linijom iz centralne stanice La Paza sa koje ćete se u La Sehi prebaciti na Plavu liniju.

Dok budete ulazili u gondolu ka El Altu, ispod ćete videti jednu od najvećih pijaca na svetu Feria 16 de Hulio.

Kada stignete u El Alto, postaje vam jasno da ste došli u grad sa živopisnom arhitekturom. Šareniš koji će vam biti stalno prisutan pred očima u nekim momentima je preteran, a u drugim oslikava pravu bolivijsku kulturu. Šarene zgrade i kuće nazivaju čole, što je spoj francuske reči šole (koliba) i čolita (tradicionalno obučene starosedelačke žene). Ipak, to je izraz koji se kreatoru ovog arhitektonskog stila Frediju Mamaniju uopšte ne dopada. On insistira na terminu moderna andska arhitektura.

Stil je nov, ali definitivno ima korene u tradicionalnim ukusima i bojama. Fredija su inspirisale ruševine u Tivanaku, nekadašnjoj prestonici istoimene andske civilizacije koja je prethodila Inkama i bila na vrhuncu moći između 500. i 900. godine pre nove ere.

Cigle i jarke boje karakteristika su tradicionalne gradnje, a kuće koštaju dva ili tri puta više od standardnih i za gradnju je potrebno više vremena.

Mnogi su zamerali gradskim upravama ulaganje novca u ovakvu arhitekturu umesto u pristojnu kanalizaciju, ali sve je više onih koji odobravaju što se izgled grada menja i to na tradicionalan bolivijski način.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.