foto: thinkstock
foto: thinkstock

Da li je u redu piškiti u moru?

Podeli

Rezultati ankete iz 2014. godine pokazuju da je polovina Britanaca u nekom trenutku urinirala u moru, a čak 52 odsto smatra da je to sasvim u redu.

Prošle nedelje tajlandske vlasti zatvorile su plažu Maja kako bi koralima i organizmima koji žive u moru pružili priliku da se oporave. Osim što su pronašli 38.000 pikavaca na plaži, utvrđeno je da posetioci u velikom broju uriniraju u moru, kao i da vlasnici privatnih brodova izbacuju sadržaj toaleta.

Šta se dogodi kada urinirate u moru?

Urin je 95 odsto sačinjen od vode, ali takođe sadrži jone natrijuma i hlorida, istih hemikalija koje more čine slanim. Štaviše, urin sadrži manju koncentraciju tih jona za razliku od mora, pa ako piškite u njemu vi zapravo slanu vodu činite manje slanom.

I jeste, i nije dobro za more

Ipak, urin sadrži i druge stvari koje baš nisu dobre za prirodno okruženje, kao što je urea, raznorazne bakterije, ali i sadržinu lekova koje unosimo. Uriniranje u većim količinama može pospešiti alge i morsku travu, koje štete drugim vrstama u okolini i tako narušavaju prirodnu sredinu.

Još jedno istraživanje bavilo se time šta bi se desilo sa okeanom kada bi svaka osoba na svetu ispraznila svoju bešiku – osim ogromne količine uree ne bi se desilo zapravo ništa! Tako American Chemical Society (ACS) kaže da je piškenje u moru u malim količinama dozvoljeno, a zapravo na taj način možete pospešiti i marinski život, jer azot iz uree kombinovan sa vodom proizvodi amonijum kojim se hrane morske biljke.

Suzdržite se i pronađite toalet

Ipak, u turističkim mestima gde ljudi uriniraju češće teško je zadržati kvalitet vode i morskog života, pa je preporuka da se suzdržite dok ne pronađete toalet. U hitnim situacijama kada vam toalet nije blizu, otplivajte dublje jer je tamo veća mogućnost da se vaš urin pomeša i razgradi, što znači da bi vaš otpao bio bukvalno jedna kapljica u okeanu.

Pratite 92Putovanja na Instagramu!
strana 1 od 1885 idi na stranu