Izvor: B92

Čuveni umetnik Džejson de Kaires Tejlor, u saradnji sa hotelom Fermont Maldivi Siru Fen Fuši, kreirao je spektakularnu podvnodnu umetničku instalaciju na Maldivima.

Ovaj podvodni muzej, nazvan Koralarijum, napravljen je od eko-materijala koji omogućavaju da se na njima nastane biljke i životinje, i sastoji se od čelične konstrukcije i oko 30 skulptura. Umetnička instalacija je stvorena da bi skrenula pažnju na važnost očuvanja koralnih grebena Maldiva, objasnio je umetnik koji se proslavio podvodnim instalacijama. Njegovo najpoznatije delo, park podvodnih skulptura Molinere, u Karipskom moru u blizini Grenade, svrstano je među 25 svetskih čuda Nešenal džiografika.

Nažalost, sud na Maldivima doneo je presudu da su ljudske skulpture u ovom umetničkom delu antiislamske, jer se islam protivi prikazivanju ljudskih i životinjskih tela u umetnosti. Odmah nakon postavljanja, Koralarijum su kritikovale verske vođe Maldiva, na kojima je islam zvanična religija. Delo je uklonjeno 21. septembra, nakon što je sud presudio da ono predstavlja pretnju za „islamsko jedinstvo, mir i interese maldivske države“, iako su državne institucije prethodno izdale dozvolu za postavljanje Koralarijuma.

Ovim povodom umetnik je izjavio da je bio šokiran i da mu je srce bilo slomljeno kada je saznao da su vlasti Maldiva uništile skulpture Koralarijuma. „Koralarijum je osmišljen kako bi povezao ljude sa životnom sredinom i kao mesto na kome bi morski život mogao da buja. Ništa više! Maldivi su i dalje prelepi, sa toplim i dobrim stanovnicima, ali ovo je tužan dan za umetnosti i tužan dan za životnu sredinu.“

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.