Izvor: B92

Najnovije istraživanje kompanije Masterkard pratilo je broj noćenja turista u 162 svetska grada u 2017. i napravili su listu najposećenijih gradova. Na listi se navodi i prosečna svota koju ćete potrošiti u svakom od najbrojanih gradova.

Bangkok – 20,5 miliona noćenja posetilaca

Embed from Getty Images

Bangkok ostaje i dalje među top-10 najposećenijih svetskih gradova, a ove godine mu se predviđa porast broja turista za čak 9,6 odsto. Prosečan turista u Bangkoku dnevno potroši oko 173 dolara.

London – 19,83 miliona noćenja

Embed from Getty Images

Tik iza Bangkoka kada su u pitanju noćenja posetilaca, ali je zanimljivo da posetioci ovog nenormalno skupog grada dnevno troše manji iznos nego u prestonici Tajlanda, tačnije 153 dolara.

Pariz – 17,44 miliona noćenja

Embed from Getty Images

Francuska je najposećenija zemlja na svetu, pa nije ni čudno što se Pariz našao u top-10. Sa svojim kafićima i čuvenom kuhinjom, Pariz je malo skuplji od svojih prethodnika, pa tako za njega dnevno treba izdvojiti čak oko 300 dolara.

Dubai – 15,79 miliona noćenja

Embed from Getty Images

Ako niste pri novcu, preskočite. Verovali ili ne, prosečan inostrani turista u Dubaiju potroši čak oko 500 dolara.

Singapur – 13,91 milion noćenja

Embed from Getty Images

Jedan od najskupljih gradova u Aziji, koji ne može da se poredi sa Dubaijem, pa prosečan turista potroši 286 dolara.

Njujork – 13,13 miliona noćenja

Embed from Getty Images

Njujork nikada ne izlazi iz mode, a ako uzmete u obzir sve one barove na krovovima, predivne radnje i restorane, spremite se da u Velikoj jabuci dnevno trošite i do 147 dolara.

Kuala Lumpur – 12,58 miliona noćenja

Embed from Getty Images

Moderni neboderi, parkovi i mnogo uličnih marketa odlikuje prestonicu Malezije. Pošto je apsolutno sve „mamipara“, ovde ćete potrošiti oko 124 dolara po danu.

Tokio – 11,93 miliona noćenja

Embed from Getty Images

Prosečan turista iz Evrope troši 154 dolara dnevno u prestonici Japana.

Istanbul – 10,70 miliona noćenja

Embed from Getty Images

Jedna od najbrže rastućih destinacija u 2018. godini, sa predviđenim rastom od 19,7 odsto. Od svih deset je ujedno i najjeftinija destinacija, pa vam u Istanbulu nije potrebno više od 108 dolara po danu.

Seul – 9,54 miliona noćenja

Embed from Getty Images

Iako ima dvostruko manje posetilaca od Bangkoka, Seul i dalje privlači inostrane turiste, koji traže neverovatan spoj tradicije i budućnosti u ovom gradu. Za Seul izdvojte 181 dolar po danu.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.