Izvor: B92

Da li ste znali koliko novca morate da imate u novčaniku prilikom odlaska u inostranstvo? Da li ste znali da sve što pazarite u inostranstvu preko vrednosti od 100 evra morate i da prijavite?

Branka Popović, šefica ispostave Aerodroma „Nikola Tesla“, za „150 minuta“ kaže da carinici prilikom ulaska u Republiku Srbiju kontrolišu kompletan prtljag koji putnici nose sa sobom. A koliko će koga kontrolisati zavisi najviše od sistema analize rizika – odakle dolazi putnik, koliko dugo boravi u RS, da li često dolazi itd...

I "džeparac“ je ograničen

Naime, prilikom izlaska iz Republike Srbije dozvoljeno nam je da iznesemo 10.000 evra u gotovini, a više od toga mogu da iznesu samo oni koji imaju iseljeničke vize i potvrdu od MUP-a da su se odjavili sa teritorije Republike Srbije.

Situacija je malo drugačija za one koji nisu stanovnici naše zemlje. Nerezidenti mogu da iznesu preko deset hiljada evra ukoliko su taj novac podigli sa svog deviznog računa na teritoriji RS. Kada je unos novca u Srbiju u pitanju, svi koji imaju preko deset hiljada evra u gotovini treba da uđu u crveni kontrolni prolaz, prijave novac i sačekaju potvrdu od carinika kako ne bi imali problema. Ukoliko se putnik sa više od deset hiljada evra pri ulasku u Srbiju nađe u zelenom kontrolnom prolazu i ne prijavi novac, carinik ima pravo da mu privremeno zadrži novac.

Šoping u inostranstvu?

U Srbiju možete uneti novokupljene stvari u vrednosti od 100 evra. Isto važi i za poklone koje primite u inostranstvu – u Srbiji ste dužni da platite carinsku dažbinu, tačnije 10 odsto carini i 20 odsto poreza.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.