Llanfairpwllgwyngyllgogerychwyrndrobwllllantysiliogogogoc / thinkstock
Llanfairpwllgwyngyllgogerychwyrndrobwllllantysiliogogogoc / thinkstock

Ako želite da iznervirate Britanca pošaljite ga u Ptuj ili Skoplje

Podeli

Kako da izgovorite Eyjafjallajökull? Od Ptuja do Čao Praje i Guelj parka, postoji mnogo gradova i znamenitosti koje ni rođeni Britanci ne znaju da izgovore. Bolje da ne pominjemo velški grad Llanfairpwllgwyngyllgogerychwyrndrobwllllantysiliogogogoc.

Iako mislite da je neko nasumično počeo da pritiska po tastaturi, ispostavilo se da je slovenački gradić Ptuj najteži za izgovor, pa čak 92 odsto turista u novom istraživanju nije moglo da ga izgovori. Većina izgovara „Put-ooj“, a pravilan izgovor je „P-too-ee“.

Istraživanje koje je sprovela agencija Bolsover Cruise Club pronašlo je i da se ljudi muče sa portugalskim Gimaraešom (88%), hrvatskom Rijekom (84%), makedonskim Skopljem (80%) i meksičkom Oahakom (76%).

Ptuj / thinkstock
Ptuj / thinkstock

Rezultati studije su pokazali da se turisti najviše muče sa grčkim nazivima, kao i da je grčki jezik najteži onima koji dolaze sa engleskog govornog područja, a za grčkim slede slovenski jezici, švedski i danski. Izazovni jezici za strance su i slovenački, makedonski, velški i mađarski zbog velike razlike u gramatici i vokabularu od engleskog jezika.

Turisti su se takođe namučili i sa znamenitostima, pa je ubedljivo najteža za izgovor Eyjafjallajökull. Zatim sledi Čao Praja reka na Tajlandu, park Guelj u Barseloni, tajlandska Kao San ulica i Burdž Kalifa u Dubaiju.

Iznenađujuće, velški grad i najduže ime u Evropi, a verovatno i najteža reč na svetu Llanfairpwllgwyngyllgogerychwyrndrobwllllantysiliogogogoch našla se tek na 11. mestu.

Pogledajte u prilogu kako se izgovara.

strana 1 od 1955 idi na stranu