Izvor: B92

Kad stignete u Edinburg neke stvari su zagarantovane – obilazak bajkovitog gotičkog kraljevskog dvorca, divljenje baštama, ulicama i pabovima. Ipak, postoji još nešto u škotskoj prestonici, a to je ulica Princes, glavna gradska magistrala koja ide od istoka na zapad, pridružujući se Lejtu na zapadnom kraju. Tu ćete shvatiti i da je vreme na satu na vrhu hotela Balmoral uvek pogrešno. I to za tri minuta, da budemo precizni.

Iako je priča o satu legendarna u Edinburgu, oni koji prvi put posećuju grad zapitaće se zašto ovaj sat uvek žuri. Toranj je visok 58 metara i postavljen u samom centru grada, tačnije na granici starog i novog grada, gde su stacionirane gotovo sve poslovne zgrade, ali i život.

Nije slučajno to što sat pokazuje pogrešno vreme. Naime, sve je počelo 1902. druge godine kada su hotel i toranj gledali na železničku stanicu Waverley. Baš kao što su vratari u crvenim jaknama dočekivali goste sa voza, sprovodili ih na stanicu, tako su vlasnici kompanije North British Railway želeli su da se uvere da njihovi putnici ne propuste svoje vozove.

Edinburg / thinkstock

Dajući tri dodatna minuta, smatrali su, putnici će imati više vremena da kupe svoje karte i smeste svoj prtljag pre nego što šef stanice pištaljkom objavi da je vreme za polazak. Ovaj sat se i danas smatra jedinim pogrešnim satom na svetu zahvaljujući kojem grad funkcioniše na vreme.

Da sat nije u pravu svaki dan u godini nije tehnički istinito. Njegovo vreme je rastegnuto kako bi se prilagodio godišnjim događajima. Na primer, tokom novogodišnje večeri inženjer se penje na vrh i podešava sat tako da ispravi grešku u vremenu.

Dok je sat ostao pouzdano netačan tokom proteklog veka, hotel se preselio. Nakon Drugog svetskog rata i nacionalizacije britanskih železnica iz 1948. godine, zlatno doba vozova na paru je završeno, pa tako i era uspešnog poslovanja ovog hotela u vlasništvu železnice. Hotel je tek 1990. godine postao The Balmoral, a usledila su dva renoviranja i promena vlasništva, ali sat je ostao netaknut.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.