Izvor: B92

Lesli Tuhman je prvi put posetila Havaje kada se susrela sa konceptom ho’oponopono na času Reikija. Profesor joj je objasnio da ova reč znači „samoopraštanje“.

Tuhmanova je brzo pročitala sve knjige na ovu temu, fascinirana idejom o ohrabrivanju i čišćenju sopstvenog duha. Ono što nije znala u to vreme, a ne zna ni većina putnika koja odlazi na Havaje, jeste da je tradicionalno značenje izgubljeno u prevodu.

Više nego oproštaj koji ćete pružiti sebi, ho’oponopono ima kompleksije značenje i bazira se na vašim vezama sa drugim ljudima. Koren reči je reč „ho’o“ koja znači izneti nešto i “pono“ koja znači pravilnost. Ponovljeni slogovi, kao u ponopono često izražavaju naglasak na havajskom.

Novo značenje i te kako ima veze sa samooproštajem, a ponajviše zbog uticaja doktora Ihaleakala Hju Lena, koautora knjige Zero Limits koja tumači ho’oponopono kao svest o sopstvenom identitetu, tačnije metodi čišnjenja sopstvene ličnosti baziranoj na četiri mantre: molim te, oprosti mi; hvala ti; žao mi je; volim te; Ovo značenje ho’ponopono je trenutno jedina alternativa izgubljenom značenju u svetu.

Tradicionalni ho’ponopono je proces koji traje danima, a u nekim slučajevima i godinama. Poenta ove reči je osećaj za zajednicu i zajedničko osećanje odgovornosti prema problemu. U ho’ponoponou problem pojedinca postaje problem zajednice, a zajedno poštujući mišljenje mudrijih i starijih dolaze do rešenja koje je prihvatljivo za čitavu grupu. Stanovnici Havaja kažu da se ho’ponopono praktikuje vekovima, a neophodno je da to bude baš u ovakvom okruženju gde su resursi ograničeni, a zajednica je ključ za preživljavanje.

Kao popularna destinacija za one koji traže spa-užitak i altertnativne metode lečenja, nije neobično da vidite reč ho’ponopono u prospektima mnogih salona i hotela širom Havaja. Ipak, važno je znati njeno pravo značenje, kako metoda ne bi bila izvučena iz konteksta, a turisti ponuđeno nešto sasvim drugo zarad profita.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.