foto: thinkstock
foto: thinkstock

Jedna od najmanje poznatih "nezavisnih" republika u Evropi

Podeli

Hipsterski kafići? Čekirano! Galerije? Čekirano. Studenti? Čekirano. Granična kontrola usred grada? Šta?!

Unutar litvanske prestonice Vilnjusa nalazi se opština Užupis – neobičan, boemski kvart, dom mnogih studenata, umetnika, a verovali ili ne, nezavisna država (ako njih pitate).

Mnogi će misliti da je u pitanju običan hipsterski kvart. Ali koliko vas zna da je Užupis "nezavisna republika", koja ima sopstvenu valutu, četiri sezonske zastave, nacionalnu himnu i ustav?

Nakon proglašenja nezavisnosti Litvanije 1990. godine mnoge prazne kuće zauzimaju gradski umetnici i boemi, koji proglašavaju nezavisnost Republike Užupis sa sopstvenom zastavom, predsednikom, ustavom, pa čak i vojskom od 12 ljudi.

&Granični& prelaz / thinkstock
"Granični" prelaz / thinkstock

Predsednik Republike Užupis je pesnik, muzičar i filmski reditelj Romas Lileikis, a umetnici se trude da stvore festivalsku atmosferu u kraju. Prva inicijativa zajednice je bila izgradnja spomenika Frenku Zapi. Zapa, tehnički, nije imao nikakve veze sa Vilnjusom, ali spomenik je bio prvi korak ka slobodi otkako su pet godina pre toga istupili iz SSSR-a.

Statua Anđeo Užupisa je postavljena na glavnom trgu 4. aprila 2001. godine i od tada je postala simbol umetničke slobode kvarta.

Inače, Vilnjus ima populaciju od samo 600.000 stanovnika, od kojih su većina studenti, mladi profesionalci i preduzetnici, što ga čini jednom od najmlađih prestonica u Evropi.

Centar Vilnjusa je njegov Stari grad, koji je od 1994. godine pod zaštitom Uneska, a inače je najveći ovakve vrste u Evropi. E pa, tik do njega leži Užupis.

Embed from Getty Images

Skoro sedam hiljada ljudi Užupis zove svojim domom, a oko 1.000 njih su umetnici pa je, prirodno, i mnogo umetnosti na njegovim ulicama.

U tako malom Užupisu nalazi se preko hiljadu umetničkih dela, a dva glavna ustavna prava su da svako ima pravo da bude srećan i pas ima pravo da bude pas.

Ako niste primetili, kreativno stanovništvo Vilnjusa ima i dobar smisao za humor.

Još jedan dokaz za to jeste da im je i Dan državnosti 1. aprila, pa svake godine se organizuje masovno slavlje.

Ulice Užupisa / thinkstock
Ulice Užupisa / thinkstock

Takođe, preći ćete i „zvaničnu“ granicu gde ćete pokazati pasoš kako biste ušli u Republiku. Morate razmeniti i evre u zvaničnu valutu 'uzis' kako biste mogli da pazarite u Užupisu. U centru Užupisa postoji i republički bar gde je napisan ustav i gde se članovi vlade sastaju svakog petka uveče.

Ne znamo za vas, ali nama deluje kao zemlja iz snova...

Embed from Getty Images

Pratite 92Putovanja na Instagramu!
strana 1 od 1912 idi na stranu