Beograd / thinkstock
Beograd / thinkstock

Grad sa kojim se Beograd trka za titulu najjeftinijeg u Evropi

Podeli

Beograd i Vilnjus izabrani su za najjeftinije evropske prestonice za putovanja, ali na dve različite liste. A koji grad je jeftiniji?

Izveštaj portala Travel supermarket proglasio je Vilnjus najjeftinijom evropskom destinacijom za jesenji predah za britanske turiste. Litvanska prestonica, čiji je zaštitni znak srednjovekovni stari grad, zapravo najveći u istočnoj i centralnoj Evropi, nije bila previše popularna sve dok nije bila započeta „kontroverzna“ kampanja, a vikend u Vilnjusu iznosi samo 100 evra.

Ranije ove nedelje izveštaj City Costs barometra proglasio je Beograd najjeftinijim evropskim gradom. Vikend u jesenjem periodu košta tek oko 180 evra, a večera za dvoje oko 40 evra (uključujući i vino).

Pa, koji je grad jeftiniji?

Zavisi prvenstveno od toga šta tražite od svog putovanja. Travel supermarket je pokrio čitav period zime dok je City Costs barometar govorio isključivo o prvoj nedelji oktobra. I jedan i drugi grad mnogo više pružaju u odnosu na uloženi novac. Dok Beograd ima svoje komunističke blokove, sjajne umetničke ulice i kreativne kvartove, Vilnjus je „G tačka Evrope“ – niko ne zna gde je, ali kada je nađete, osećaj je neverovatan.

Vilnius / thinkstock
Vilnius / thinkstock

Na listi Travel supermarketa posle Vilnjusa našli su se Bratislava, Torino, Lion, Krakov, Porto, Riga, Berlin, Sofija i Keln, dok su se na listi City Costs barometra iza Beograda našli Krakov na drugom i Vilnjus na trećem mestu, pa Bukurešt, Varšava, Riga, Porto, Atina, Bratislava, a na desetom mestvu Moskva.

Pratite 92Putovanja na Instagramu!
strana 1 od 1898 idi na stranu