foto: thinkstock
foto: thinkstock

Zbogom, benzinske pumpe: Ovakav put je budućnost saobraćaja

Podeli

Švedska je predstavila put koji je sposoban da napuni baterije vozila koja se voze po njemu.

Put dug dva kilometra povezuje aerodrom Arlanda u Stokholmu do jednog mesta van grada, a dok automobil ide putem, on će napuniti bateriju električnog automobila.

Put koristi tehnologiju provodnog punjača, tokom koje se energija prebacije iz dve trake električnih šina instaliranih na površini puta, pa sve do automobila zahvaljujući ručici na dnu automobila ili kamiona. Testovi na kojima je put poplavljen slanom vodom pokazuju da je nivo struje na površini puta bio dovoljno nizak da možete da hodate bosi, pa ne postoji ni potencijalna nus-pojava ovakvog puta.

Punjenje se automatski prekida kada se vozilo zaustavi, a sistem sam izračunava potrošnju energije svakog vozila, a samim tim i cenu koju vozač treba da plati.

Projekat je samo početak na putu do švedskog cilja - da dostigne nezavisnost od fosilnih ulja do 2030. godine, što bi značilo i redukciju izduvnih gasova od čak 70 odsto!

Kilometar ovakvog puta košta milion dolara, a za samo tri godine u planu je izgradnja 20 hiljada kilometara ovakvih puteva širom Švedske.

Dvorac Kolomares: Omaž Kolumbu

U Malagi u Španiji, u gradu Banalmadena nalazi se najveći spomenik posvećen nekom istraživaču. Na Obali sunca (Costa de Sol) nalazi se dvorac Kolomares, podignut u čast Kristofora Kolumba.

Magična voda Perua: Reka crvene boje

Kada istražujete Peru i ono što biste mogli da vidite u ovoj dalekoj zemlji, jer retki imaju priliku da je posete nekoliko puta, jedna od zanimljivosti na koju možete da naiđete jeste Palkelja Pukamajo poznatija kao Crvena reka.

strana 1 od 1960 idi na stranu