Izvor: Tanjug

Rezidencija nekadašnjeg doživotnog predsednika SFR Jugoslavije Josipa Broza Tita na hrvatskom ostrvu Vanga uskoro bi, 38 godina nakon njegove smrti, trebalo da bude otvorena za turiste.

Sve je spremno da prvi posetiocu dođu na Vangu, koja je godinama zatvorena za javnost, a u pripremi su dve VIP ture po Brionima, koje će omogućiti turistima da vide i sve objekte koje je koristio Tito.

Prema pisanju Jutarnjeg lista, problem je samo u tome što još nisu do kraja dogovoreni uslovi kako će turisti posećivati Vangu, budući da je reč o zaštićenom objektu za posetu, kome je do sada bila potrebna posebna dozvola.

Da bi se došlo na Vangu, trebalo je priložiti molbu sa ličnim podacima, što je za goste iz Hrvatske značilo matični broj, a za strance podatke iz pasoša. Kako to pravilo u međuvremenu nije promenjeno, u Nacionalnom parku Brioni su skeptični da će masovniji dolazak turista biti moguće organizovati.

"Mi smo izneli predlog, a konačnu odluku treba da donese vlada. Na Vangi su i dalje čuvani objekti i sada čekamo odluku pod kojim uslovima bi turisti mogli tamo da dođu", rekao je za zagrebački dnevnik direktor Nacionalnog parka Marno Milotić.

Zbog toga što vlada još nije donela odluku pod kojim će uslovima turisti moći na Vangu prolongiran je i početak organizovanih tura za turiste, koje je trebalo da krenu još 1. jula, a pitanje je hoće li ih biti i do kraja sezone.

Isto tako nije definisano hoće li gosti morati da prolaze i detaljne preglede pred odlazak na ostrvce, gde je i dalje zabranjeno fotografisanje.

Jutarnji piše da je na Vangi, inače, vreme stalo, sve je kao u doba Tita, čuva se sav inventar koji se koristio dok je Josip Broz tamo provodio gotovo šest meseci godišnje i gde je primao visoke goste iz sveta.

Turisti će uskoro moći da vide deo prirodnog raja koji je Tito otkrio 1952. godine kada je sandolinom prošao pokraj Vange. U Titovo vreme ostrvce je čuvala vojska i bilo je nemoguće doći u njegovu blizinu.

Predviđeno je da će turisti moći da razgledaju vinograd na Vangi, koji se i dalje koristi i uzgajaju se sorte malvazija, merlot i muškat, a u samoj rezidenciji na Vangi u podrumu je vinoteka sa arhivskim vinima koja nigde ne mogu da se kupe. Na ostrvcu su i zasadi mandarina i drugog voća.

Turisti će moći da razgledaju i slovenačku sobu i ribarski indonežanski salon, kao i foto-laboratoriju i radionicu iz njegovog vremena.

Tito je u radionici primao i posebne goste za koje nije bio predviđen službeni protokol kao u Beloj vili.

Turisti će, takođe, moći da se provozaju Titovim "kadilakom", ali pola sata vožnje koštaće 700 evra.

Prvi visoki gost na Vangi bio je etiopski car Haile Selasije, kojeg je Tito primio 1954. godine, a poslednji je bio predsednik Gvineje Bisao Luis Kabral.

I mnoge zvezde boravile su na Vangi, među njima operski pevac Mario del Monako, glumci Orson Vels, Karlo Ponti, Ričard Barton, Kirk Daglas, Elizabet Tejlor, Sofija Loren...

Kada je Tito pred kraj života prekinuo odnose sa Jovankom, najčešće je vreme provodio baš na Vangi.

Bivši hrvatski predsednik Franjo Tuđman nije voleo to ostrvce, piše Jutarnji, dodajući da isto važi i za Stjepana Mesića i Ivu Josipovića.

Predsednica Kolinda Grabar Kitarović vrlo retko boravi na Brionima, ali je baš za vreme njenog mandata došlo do rešenja da se to ostrvce konačno otvori za javnost.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.