Izvor: B92, matadornetwork.com

U najjužnijem delu Albanije nalaze se najbolje plaže, i to u blizini granice sa Grčkom. Rivijera se proteže od Vlore na severu do Ksamila na jugu, a turisti dolaze trajektima najviše iz Italije ili jeftinim letovima iz Nemačke. Krivudavim planinskim putem između mesta Vuno i Dhermi potražite znak za manastir Svetog Teodora i pratite put...

Planinski put će od asfaltiranog postati prašnjav zemljani, ali nastavite da vozite do crkve obrasle rastinjem. Tu ćete videti još kola, a svi su se dovezli da vide plaže skrivene između planine i mora. Parking se plaća 1,8 dolara dnevno - uživajte. Evo nekoliko predloga.

1. Ksamil

Da biste došli na ovu plažu, najbolje da letitite do ostrva Krf u Grčkoj i onda kratkom vožnjom trajektom do prve stanice. Ksamil je porodično mesto u kom se osećate kao kod kuće. Mnogi hoteli imaju svoje plaže i iznajmljuju suncobrane i ležaljke, ali su pravi raj ostrva preko puta plaže. Iznajmite čamac da vidite Tvins ajlands. Tokom sezone nekoliko barova i kafića rade na ostrvima, ali ukoliko nije sezona, moguće je da budete potpuno sami.

2. Borš

Većina plaža se obrušavaju od planina. Stižete do njih brzo sa glavnog planinskog puta i videćete plaže u oba smera. Ova je među najdužim kontinentalnim i imaćete mnogo prostora.

3. Dermi

Dermi nudi nešto jedinstveno, a reč je o restoranu Pastarella Summer, koji postoji i u Tirani. U meniju se oseća italijanski uticaj i morska hrana je jednostavno lepše pripremljena nego u bilo kom drugom u okolini.

4. Đipe

Do ove plaže možete doći prljavim putem, ali je jednostavnije da iznajmite brodić u Dermi. Najbolje je da se pripremite za jednodnevno kampovanje. Možete plivati ili odmarati na niskim stenama, a niko vas neće okriviti i ako ceo odmor provedete na ovoj plaži i ne vidite nijednu drugu.

5. Himare

Na ovoj plaži imaćete osećaj kao da ste u malom američkom gradu, ali umesto sladoleda probaćete najbolji "italijanski đelato" van Italije. Reč je o retko naseljenoj plaži, gde će svako naći svoj prostor za uživanje.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.