Izvor: Tanjug

Strani turisti koji posećuju Severnu Koreju sada imaju mogućnost da kampuju u blizini najvećeg vulkana u toj zemlji.

U nadi da će deo Severne Koreje, koji retko posećuju stranci, privući posetioce, Novozelanđanin Rodžer Šeferd, koji ima veliko iskustvo u penjanju po planinama Južne i Severne Koreje, vodi prvu grupu stranih turista na planinu Pektu, na kojoj se nalazi ogroman vulkan na granici prema Kini, i na kojoj će oni kampovati, prenosi AP.

U 10. veku tu se desila najveća erupcija vulkana u istoriji Severne Koreje, a smatra se da je taj predeo jedan od najlepših u zemlji.

Tu planinu često posećuju učenici u okviru đačkih ekskurzija, radnički sindikati i domaći turisti, kao i kineski turisti koji odsedaju u obližnjih hotelima i koji razgledaju krater.

Kako se navodi, Šeferd je uspeo da ubedi severnokorejske vlasti da mu dozvole da tu dovodi strane turiste.

Smatra se da u toj oblasti postoji nekoliko tajnih bunkera koje je koristio osnivač države Kim Il Sung sa svojim gerilcima za vreme japanske kolonizacije pre 1945. godine, zbog čega strancima pre nije bilo dozvoljeno da posećuju tu oblast.

Šeferd je prvu grupu kampera doveo u subotu, i tu će provesti pet dana u podnožju vulkana gde im je postavljen kamp.

U toj grupi su dve državljanke Australije i dvojica Norvežana, a prema rečima Šeferda već prvog dana oni su uspostavili bliske veze sa svojim severnokorejskim vodičima.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.