Izvor: B92

Na globalnoj turističkoj karti Amerika zauzima sve manji deo, a analitičari negativan trend povezuju sa dolaskom Donalda Trampa na predsedničku poziciju.

Portal "Dejli bist" (The Daily Beast) je objavio prognozu američkog putničkog udruženja "Ju-Es travel asosiejšen", u kojoj predviđaju da će Amerika u svetskom turizmu ove godine pasti na 11,7 odsto sa prošlogodišnjih 12 procenata udela na globalnom nivou.

Nastavak pada povezan je sa dolaskom Donalda Trampa. Iako je njegova zvanična politika usmerena protiv nelegalnih migranata i izbeglica, retorika je izgleda dovoljno snažna da se i turisti radije odlučuju na odlazak na neke druge destinacije.

Poslednji podaci Svetske turističke organizacije pokazuju da je globalno broj turističkih dolazaka u prva četiri meseca ove godine nastavio da raste, što je samo nastavak svetskog turističkog buma.

Smanjeni broj turista u Americi je tako u suprotnosti s globalnim trendovima, a u Američkom turističkom birou kažu da, osim političkih razloga, razloge treba tražiti i u zabrani dolaska državljanima nekoliko muslimanskih zemalja, otežanom dobijanju vize, zaoštravanju sigurnosnih procedura na američkim aerodromima...

Foto: Thinkstock

Iako se relativne promene u broju dolazaka turista u Ameriku možda čine minornim, u konačnim iznosima ipak se radi o značajnim brojevima. Ju-Es travel asosiejšen procenjuje da bi SAD prošle godine imale 7,4 miliona gostiju više, od čega bi zaradili dodatnih 32,2 milijarde dolara samo da su uspeli da zadrže posetu iz 2015. godine.

Bing Pan, profesor turističkog menadžmenta na državnom Univerzitetu "Pensilvanija", napisao je da bi "Trampov deo krivice" mogao da bude istinit, ali da se ne radi o katastrofalnom padu.

"Amerika zaostaje za drugim državama. Ne možemo svu krivicu da svalimo na Trampa", kaže i dodaje da SAD ima odličnu reputaciju kao međunarodna turistička destinacija.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.