Aljaska: U.S. Fish and Wildlife Service/Getty Images
Aljaska: U.S. Fish and Wildlife Service/Getty Images

Ako ne volite vrućinu, letujte na Aljasci

Podeli

Leto je asocijacija na more, peščane plaže, palme, slanu kosu i koktele s kilometarski dugim slamkama, na nekom mestu gde smo svetlosnim godinama udaljeni od obaveza i gradske rutine.

Ali, šta ako niste letnji tip? Šta ukoliko mrzite vrućine, plažu i sve malopre pomenuto? Možda biste se vi baš uputili negde gde je klima prijatna i gde nema invazije pijanih turista koji bi vas ometali u uživanju. Možda biste sneg u julu, sivilo umesto sunca i to naravno nije za osudu, niti je bilo šta ovde čudno. Jednostavno, letovati možete i na nekim drugim mestima i provesti se ludo i nezaboravno.

Sajt Lux life otkriva koje su to idealne lokacije za sve one koji ne vole tipično letovanje na suncu i egzotičnim ostrvima.

Geteborg

Geteborg se nalazi se blizu ušća reke Gota u kanal Skagerak, koji spaja Baltičko sa Severnim morem. Zahvaljujući blizini morske obale, klima je ovde iznenađujuće prijatna. Leti temperatura dostiže i ne prelazi idelanih 28 stepeni, a zimi dani nisu toliko hladni koliko se očekuje za klimu u Švedskoj. U Geteborgu nema saobraćajnih kolapsa, gužvi u prevozu, a automobilske sirene jedva da čujete tokom dana.

Geteborg živi u znaku ekologije i ponosi se čistim vazduhom. Šveđani izuzetno vode računa o zdravom životu, o čemu govori podatak da deca slatkiše jedu samo u retkim prilikama, u gradu postoje mnogobrojni izvrsni restorani mediteranske kuhinje, a na raspolaganju su i ostale svetske gastronomije.

Grenland

Iako je kao arktička zemlja lociran bliže Severnoj Americi u geografskom i etničkom smislu, iz političkih i istorijskih razloga se više povezuje s Evropom. Grenland predstavlja najveće ostrvo na svetu, isto kao i najveću zavisnu teritoriju. Takođe, ovde se nalazi najveći nacionalni park. Oko 81 % površine Grenlanda je pokriveno ledom, poznatim kao Grenlandski ledeni pokrov. Pronađite svoju avanturu upravo ovde. Ovde ćete se susresti sa belim medvedima, pa čak iako ga posetite tokom leta, istočni Grenland je prekriven ledom i spektakularnim prirodnim ledenim skulpturama. Crveno ostrvo i Crveni fjord su posebno poznati po skulpturama od leda.

Pored polarnih medveda postoji i dosta drugih vrsta divljih životinja koje ćete videti samo na istočnom Grenlandu. Snežno beli artički zečevi, jata morskih ptica, grbavi i beluga kitovi su očaravajući prizori za svakoga ko prvi put posećuje Grenland.

Irska

Ukoliko volite prirodu i sve nijanse zelenog, poljsko cveće i mirisnu lavandu, onda je Irska čarobna zemlja za vas. Teško da ćete bilo gde drugde pronaći toliko nijansi zelene boje. Prelepi pejzaži, polja lavande i sve to okruženo Atlantskim okeanom. Tri najveća grada su Dablin, Kork i Golvej.
U Irskoj možete posetiti: Triniti koledž u Dablinu, Moher stene, Glendalou, Grafton Strit u Dablinu, Nacionalni park Kilarni, Ostrva Aran, Zamak Banreti i Folk park, Engleski market u Korku. Irska se može pohvaliti mnogobrojnim nacionalnim parkovima pa zato posetite: Viklou, Konemara, Glenveh, Kilarni, Buren i Balikroj nacionalne parkove.

Ukoliko ste filmovil i volite romantičnu komediju sa Džerard Batlerom „P.S. I love you“ onda sigurno pamtite spektakularne scene koje su snimljene upravo u živopisnoj Irskoj. Leta su retko veoma vruća, ali se temperatura zimi ne spušta često ispod nule.

Aljaska

Iako je prva asocijacija u vezi Aljaske, hladnoća, daljina, ova ogromna najveća Američka država je prelepa. Takođe, na samoj Aljasci postoji pregršt turističkih sadržaja, i to za svakog ponešto. O fantastičnoj prirodi Aljaske su svi čuli, a kako je ponuda ogromna, dobro je u startu odabrati nekoliko omiljenih stvari koje ne želite da propustite.

Neke od njih su nacionalni park Denali, lovačke i ribolovačke aktivnosti, turistički kruzeri, ture helikopterom, putevi „Zlatne groznice“, obilasci vekovnih glečera. Posetita Vortington glečera u septembru, koji je jedan od najvećih na svetu i jedan od onih koji se uprkos globalnom zagrevanju ne smanjuje, je posebno fascinantna.

Temperature na Aljasci su u letnjim mesecima maksimalnih 27 ili 28 stepeni Celzijusa, što je za one koji ne podnose vrućine, raj.

Ovde je sasvim normalno naleteti na medveda, videti orla ili prisustvovati prirodnom fenomenu polarne svetlosti. Ova priroda, okruženje i način života isklesali su stanovništvo koje se potpuno razlikuje od ostatka Amerike. Ljudi na Aljasci su srdačni i beskrajno praktični što će vaš boravak na ovom mestu učiniti još lepšim.

Izvor: Lux life

Pratite 92Putovanja na Instagramu!
strana 1 od 1888 idi na stranu