Izvor: B92

Ukoliko poželite da posetite jedinstvenu kapelu Sen Mišel d'Egil, poznatu i pod imenom Arhangel Mihail od Igle (Saint Michael of the Needle), moraćete poprilično da se penjete uzbrdo.

Ova kapela u Francuskoj izgrađena je na vrhu jedinstvenog vulkanskog "čepa", koji se uzdiže više od 90 metara iznad tla.

Izgradnju crkve posvećene arhangelu Mihailu naručio je 951. godine lokalni biskup koji je na taj način želeo da obeleži svoj povratak sa "puta od 1.000 milja" sa Pirineja.

Ova crkva je danas turističko-istorijska atrakcija koja svake godine privlači hiljade turista. Godišnje je, u proseku, obiđe oko 65.000 turista.

Ko želi da poseti crkvu Sen Mišel d'Egil i uživa u predivnom panoramskom pogledu na gradić Le Pij an Vele i njegovu okolinu moraće da bude u kondiciji, budući da se od podnožja "čepa" do same crkve stiže stazom sa 268 stepenika.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.