foto: thinkstock
foto: thinkstock

Porast turista: Zašto stranci žele da obiđu Beograd i Srbiju?

Podeli

Više od milion i po turista posetilo je Srbiju samo u prvoj polovini godine. Tako je zabeležen porast od 11 odsto u odnosu na prethodne godine.

Podaci pokazuju i da sve više stranaca za turističku destinaciju bira upravo našu zemlju.

“Turizam je živa grana industrije i na nju utiču sve vrste promena, od meteoroloških, ekonomskih, privrednih, pa do dostupnosti same destinacije i samih građana tj. nas domaćina. Beograd i Srbija se ponose brojem turista, a što se tiče 2017. godine imamo porast od nekih 12 odsto u odnosu na 2016. godinu, što je preko tri miliona gostiju. Porast noćenja u prošloj godini bio je za11 odsto tj. preko 8.300.000 noćenja, a u prvih šest meseci ove godine beležimo veliki porast gostiju, za nekih 11 odsto. Sam jun mesec je bio vrlo atraktivan, pa smo imali čak 14 odsto više gostiju nego u junu 2017. godine“, kaže sekretar za Udruženje za turizam Privredne komore Srbije Tijana Maljković.

Beograd je prvenstveno zanimljiv kao vikend-destinacija, a ono po čemu je Srbija poznata jeste po istoriji, bogatoj baštini, kulturi i manifestacijama. Ono što je vrlo interesantno jeste da Srbija godišnje ima preko 900 različitih manifestacija, ali i njihov porast je preko 10 odsto svake godine. Za strane turiste koji posećuju Srbiju, odnosno za turističke agencije, predviđene su i subvencije.

“To je vrlo bitno za rad naših domaćih turističkih agencija koje dovode strane turiste. Moram da napomenem da Ministarstvo turizma, trgovine i telekomunikacija zajedno u saradnji sa Privrednom komorom i YUTA-om upravo pitalo naše članice na koji način možemo više da im pomognemo. Ukoliko imamo grupu koja minimum ima 15 putnika i odseda od tri do pet noći u zemlji mogu dobiti subvenciju od 10 evra po putniku, više od pet noćenja iznosi 15 evra, a postoje još dve vrste subvencija sem noćenja koje su pet evra po putniku“, zaključuje Tijana Maljković u razgovoru za Jutarnji program TV Prve.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 19309 idi na stranu