Izvor: B92

Američka federalna uprava za vazduhoplovstvo odbila je da reaguje po tužbi organizacije za zaštitu potrošača Flayers Rights i spreči neprestano smanjivanje sedišta u avionu.

Još pre nekoliko meseci organizacija Flayers Right podnela je tužbu u kojoj navodi da aviokompanije zbog profita u kabine ubacuju sve više sedišta, a postojeća smanjuju. Kako kažu, ovakav trend ugrožava procedure sigurne evakuacije u slučaju opasnosti. U tužbi mole FFA da razmotri da li smanjenje sedišta utiče na opasnost po putnike.

FAA je u odgovoru na sudski nalog navela da nisu pronašli nijedan dokaz da smanjenje sedišta utiče na neposrednu opasnost zbog koje treba donositi nove zakone, kao i da smanjena sedišta ni na koji način ne utiču na evakuaciju u slučaju opasnosti. Oni dodaju da su za uspešne evakuacije najvažnija vrata za izlaz, a ne veličina sedišta.

Inače, proizvođači aviona pre odobrenja svakog novog modela imaju obavezu da dokažu da se avion može uspešno evakuisati za 90 sekundi.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.