Izvor: travelmagazine.rs

Neki je smatraju neprijateljskim gestom prema turistima, neki načinom da se grad zaštiti od potpunog uništenja, dok neki veruju da je u pitanju samo marketinški trik lokalnih vlasti. Šta god da je u pitanju, kampanja #EnjoyRespectVenezia, koja je započela prošlog leta, i ove godine se nastavlja.

Kampanja je usmerena na promovisanje pristojnog ponašanja turista, a osim poruka na društvenim mrežama, njeni promo posteri se mogu videti po celom gradu.

Posetioci se na ovaj način podsećaju da ne smeju da plivaju u kanalima, prave piknike na javnim mestima, da se predugo zadržavaju na mostovima, hrane golubove, ostavljaju đubre za sobom, voze bicikl kroz Veneciju i šetaju se u kupaćim kostimima.

Mera koja je izazvala najjače reakcije kako turista, tako i lokalaca je uvođenje posebne kontrole na ulicama i trgovima. Kontrolori nose prepoznatljive majice i prsluke sa natpisom #EnjoyRespectVenezia i upozoravaju turiste koji, na primer, jedu sendviče na Trgu svetog Marka, da je to prekršaj, a zatim ih upućuju na lokacije u gradu gde je dozvoljeno jesti.

Turisti su često u neverici, jer ne mogu da veruju da postoje mesta koja prodaju sendviče, picu i sličnu brzu hranu za poneti, ako njeno konzumiranje na ulici nije dozvoljeno. Kontrolori za sada uglavnom samo upozoravaju posetioce, ali u slučaju burnih reakcija, mogu pozvati i policiju i naplatiti kaznu koja varira između 25 i 500 eura.

Tim od 15 kontrolora paradira gradskim jezgrom i pazi na ponašanje turista, kojih bude i do 60.000 dnevno. Ipak, mnogi lokalci nisu zadovoljni kampanjom. „Grad ima mnogo većih problema od umornog turiste koji se odmara pored kanala i jede svoj sedvič. Ono što bi stvarno imalo smisla je da se velikim kruzerima potpuno zabrani pristajanje u gradskoj luci", navodi se u kampanji, a prenosi "Travel" magazin.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.