Izvor: B92

Da ceo svet priča vašim jezikom, bilo da mu je maternji ili drugi, nije mala stvar. To vam daje slobodu da svuda putujete i da se ne mučite previše oko sporazumevanja sa drugim narodima. U isto vreme, to vam umnogome odmaže da i vi naučite neki drugi jezik. Upravo taj problem imaju Britanci.

Najveći onlajn međunarodni pretraživač hostela sproveo je istraživanje koje pokazuje da samo 51 odsto Britanaca zna osnove nekog drugog jezika. Štaviše, 62 odsto odraslih Britanca bi volelo da bolje zna strane jezike, kako bi mogli da razumeju kulturu određenog grada, da razgovaraju sa strancima i da što manje koriste turističkog vodiča. Zanimljivo je da je 10 odsto ispitanika izjavilo da upravo zbog toga nikada nisu putovali u inostranstvo.

To znači da jedan od pet Britanaca nije obilazio inostranstvo zbog neznanja još jednog jezika, a jedan mali broj njih se susreo sa poteškoćama naručivanja hrane u inosranstvu. Jedan od desetoro je ušao u pogrešan voz, avion ili drugi vid prevoza.

Da strani jezik nije problem, čak 12 odsto Britanaca bi najradije putovalo u Japan.

Kad smo već kod Japana, zanimljivo je da je zabeležn porast Britanskih turista od čak 7,5 odsto u periodu od januara do aprila. Britanci bi takođe voleli da obiđu Kinu, Italiju i Rusiju ako bi imali prilike da malo bolje nauče jezik pre toga.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.