Tham Luang / thinkstock
Tham Luang / thinkstock

Šta će dalje biti sa "ukletom" pećinom Tham Luang?

Podeli

Legenda o pećini

Sujeverni Tajlanđani kažu da se za Tham Luang vezuje i legenda o prelepoj princezi koja je pobegla u pećinu sa svojim ljubavnikom. Njen otac je odmah poslao vojnike da ga ubiju, što je nateralo princezu da izvrši samoubistvo. Navodno su po liniji njenog tela oblikovane i planine, a Tham Luang se drugačije naziva i "pećinom položene dame".

Pećina Tham Luang u kojoj su 12 dečaka i njihov trener bili zarobljeni 18 dana dobiće potpuno drugu namenu.

Naime, kompleksna pećina Tham Luang, koja se nalazi na granici Tajlanda i Mjanmara postaće muzej koji će prikazati na koji način je izvršena spasilačka misija koja je trajala prethodnih nekoliko dana, potvrdio je vođa operacije.

Dvojica britanskih ronilaca pronašli su 12 dečaka i njihovog trenera devet dana nakon što su nestali u poplavljenoj pećini, a još toliko je trebalo da ih spasilačke ekipe izvuku odatle u misiji u kojoj je jedan spasilac smrtno stradao.

Srećom, svi dečaci su spaseni i trenutno se nalaze u bolnici bez težih posledica po zdravlje.

“Ovo područje je živi muzej koji prikazuje kako je vršena čitava operacija“, rekao je Narongsak Osotanakorn na konferenciji za novinare – “Napravićemo i interaktivnu bazu sa svim podacima kojima smo raspolagali prethodnih dana. Pećina je postala još jedna velika atrakcija Tajlanda“

Inače, postoji samo jedan vodič za relativno neistraženu pećinu Tham Luang koji svedoči o „impresivnoj komori na ulazu“ koja vodi do označene staze, a potom i serije novih komora i stena.

Meštani kažu da su odavno signalizirali vlastima da istaknu jasnije natpise o sezoni poplava u pećini. Stoga će pećina od četvrtka biti zatvorena, ali još uvek nije rečeno do kad.

Čongklai Vorapongsatorn, zamenik generalnog direktora za Odeljenje nacionalnih parkova i divlje sredine istakao je da postoje planovi da se „oživi“ nacionalni park, odnosno deo oko pećine gde su prethodnih dvadeset dana živeli spasioci i ostali koji su pomagali.

Objavljene prve fotografije dečaka iz bolnice / FOTO

Pratite 92Putovanja na Instagramu!
strana 1 od 1898 idi na stranu