Nižnji Novgorod / getty
Nižnji Novgorod / getty

Mračne tajne tri ruska grada koja su domaćini Svetskog prvenstva

Podeli

Hiljade fanova fudbala otkrilo je lepote Samare, Kalinjingrada, Nižnji Novgoroda poslednjih nekoliko nedelja koliko traje Svetsko prvenstvo u fudbalu. A sva tri grada puna sadržaja i lepota kriju mračne tajne iz prošlosti.

Kalinjingradgrad, nekada poznatiji kao Konigsberg deo je ruske enklave koaj je bliža Amsterdamu nego Moskvi i predstavlja pravi baltički grad koji se vezuje za Imanuela Kanta. Samara s druge strane, na obali Volge, nudi predivne parkove pored vode i impresivne muzeje umetnosti. Nižnji Novgorod (bravo za vas ako ga nađete na mapi) ima sopstveni Kremlj na vrhu brda i bezbroj impoznatnih crkava. Sva tri grada imaju nešto zajedničko – pre trideset godina ne biste mogli da vidite nijedan od njih!

Kalinjingrad

Kalinjingrad / getty
Kalinjingrad / getty

Kalinjingrad, najjača luka na zapadu Rusije bila je od strateškog značaja i dom Sovjetskoj baltičkoj floti. Oko 600 hiljada vojnika, mornara i njihovih porodica živeli su ovde za vreme Hladnog rata, čineći tako polovinu gradske populacije. Skoro 50 godina bio je skrivan od javnosti, a otkako je promeni ime 1991. godine postao je i konačno otvoren za turiste. Prvi turista koji se vratio, jedan od bivših nemačkih stanovnika, shvatio je da je svaki ostatak starog Konigsberga uništen.

“Neke od uništenih zgrada su stajale do 1968. godine kada je, prema predanju stanovništva, Nikita S. Hruščov odlučio da stari Konigsberg, kolevka istočne Pruske, konačno treba da nestane. Kuće koje su bile obnovljene sada su uništene, a crvene cigle poslužile su kao materijal za izgradnju Vilniusa, Rige i Lenjingrada“, piše u „LA Times-u“ iz 1991. godine.

Danas se ovaj grad oporavio, a turisti mogu i dalje uživati u ostacima bogate nemačke zaostavštine. Grad neguje sopstvenu Brandenburšku kapiju, doduše manju od one u Berlinu, a gradska katedrala je konačno obnovljena zahvaljujući nemačkim sredstvima. U Kantovom muzeju imaćete fascinantan uvid u život ovog velikog filozofa. U blizini se nalazi i Ribarsko selo u kojem ćete zaista moći da osetite duh nekadašnjeg Konigsberga.

Samara

Samara / getty
Samara / getty

Godine 1935. Samara je promenila ime u Kujbišev, a sve dok jedan boljševički lider nije zahtevao da joj se vrati istorijsko ime bila je zatvorena za strance zbog svoje uloge u svemirskoj trci. U njenim fabrikama gradila se raketa koja je poslala Jurija Gagarina u orbitu 1961. godine, a nije slučajnost zašto se njen fudbalski stadion Cosmos Arena izgradio u obliku letećeg tanjira. Samara je i dan danas dom ruske avio-industrije, ali nije više i pod velom tajne. Zapravo od 2007. godine turisti mogu posetiti muzej Cosmic Samara koji je posvećen svemirskim dostignućima ove zemlje.

Nižnji Novgorod

Nižnji Novgorod / getty
Nižnji Novgorod / getty

Od 1932. do 1990. godine zvao se Gorki po svom najpoznatijem stanovniku Maksimu Gorkom, a osim toga bio je važan industrijski centar, koji je nosio i nezvanični naziv „ruski Detroit“. Bio je najveći snadbevač municije na Istočnom frontu u Drugom svetskom ratu, a i posle konflikata nastavio je da služi za vojna istraživanja. Zbog toga ne čudi odluka SSSR-a da ga zatvori za turiste. Uprkos svojoj veličini (peti najveći grad u Rusiji) ulične mape nisu bile dostupne za javnost sve do kasnih sedamdesetih godina. Takođe, u ovom gradu, sedam godina u kućnom pritvoru boravio je Andrej Sakharov izumitelj hidrogenske bombe, a njegov stan je sada muzej.

Postao je najvažniji naučnik SSSR-a, koji je doživeo toliki šok od sopstvene kreacije da je počeo da se povezuje sa svetom insistirajući na miru i humanim ciljevima. Najvažniji artefakt je beli telefon koji je instaliran samo zbog jednog poziva kada ga je Mihail Gorbačev pozvao da mu saopšti da je posle sedam godina slobodan da se vrati u Moskvu u kojoj je umro 1989. godine.

Sutra vas očekuje drugi deo teksta o zabranjenim gradovima, tačnije o jednom koji i dalje ne možete da posetite.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 18295 idi na stranu