Izvor: B92

“Tradicionalni Španski festival je surov test inteligencije“, piše novinarka Stefani Holms u svom članku u kojem apeluje na ljude da bojkotuju ovu manifestaciju.

Trenutno je u toku najgluplji festival na svetu, navodi ona.

Naime, San Fermin počinje danas i trajaće sve do 14. jula, a za to vreme stotine ljudi će biti povređeno, a mali španski grad će se pretvoriti u noćne pijanke tokom kojih će žene biti seksualno iskorišćavanje, a životinje okrutno ubijane.

foto: getty

Upravo je to realnost trke bikova koja se tradicionalno održava u Pamploni i privlači preko milion turista svake godine.

Severnoamerikanci čine čak 24 odsto turista, a sledeći na listi su Australijanci i Novozelanđani, a više od njih manifestaciju vole lokalci. Gotovo da nema godine kada neki od njih ne bude ubijen u trci preplašenih životinja koje trče kamenim ulicama.

“Više od 80 odsto Španaca želi da vidi kraj arhaičnog i ubistvenog spektakla borbe protiv bikova, ali se ova industrija na mišićima održava ponajviše zbog novca australijskih i američkih turista“, rekla je Ema Hurst, portparolka PETA-e u Australiji.

San Fermin se proslavlja od 1196. godine nakon što je, prema legendi, prvog episkopa Pamplone ubilo krdo bikova koje ga je bacakalo ulicama.

foto: getty

Svako jutro tokom festivala pušta se šest bikova u zatvoreni koridor improvizovan od uskih, kaldrmisanih ulica, gde masa pokušava da ih trčanjem satera do arene gde će ih na kraju ubiti matadori.

Prvenstveno zbog okrutnosti prema životinjama, turisti se pozivaju da bojkotuju ovaj festival i zbog seksualnog zlostavljanja žena jer se svake godine tokom festivala policiji prijavi barem nekoliko slučajeva silovanja.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.