Izvor: B92

Sirtsej je vulkansko ostrvo u Atlanskom okeanu koje se nalazi tridesetak kilometara od Islanda. Nastalo je velikom erupcijom 1963. godine koja je počela na dubini od 130 metara.

Erupcija je trajala čak tri godine, a do 1967. godine nastalo je ostrvo koje je dobilo ime po vatrenom divu Surtu iz nordijske mitologije.

Erozija tla i jaki vetrovi na severu Evrope vremenom su smanjili njegovu površinu, ali ne i interes naučnika za to područje.

UNESCO je zaštitio ostrvo i stavio ga na listu Svetskih baština u Evropi, a pristup su dobili samo odabrani botaničari, biolozi i vulkanolozi. Glavni zadatak jeste da prouče kako nastaje ekosistem bez ljudskog uticaja.

Mahovina i lišajevi su prve vrste biljaka koje su počele da rastu na ovom ostrvu, a vrlo brzo na Surtsej počele da sleću i određene vrste ptica. Danas se na ostrvu nalazi sedamdesetak vrsta biljaka.

Zanimljivo je da se na ostrvu nalazi samo jedna kuća u kojoj spavaju stručnjaci koji proučavaju promene. Pre nego što se iskrcaju na ostrvo, svaki naučnik se ispituje da slučajno ne bi preneo neko seme čije bi klice mogle da poremete prirodni ekosistem.

Uprkos merama predostrožnosti, na ostrvu je izrastao paradajz koji je iznenadio naučnike. Zapravo sve dok jedan tamošnji stručnjak nije priznao da je obavio veliku nuždu na zabranjenom mestu, tačnije na plodnom vulkanskom tlu nakon konzumacije paradajza.

Pogledajte kako izgleda "zabranjeno" ostrvo:

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.