Izvor: B92

Nekada „sirotinjsko“ jelo danas je jedno od omiljenih na svetu, a pica je preuzela čitav svet. Iako je Italija dom pice, zanimljivo je da su danas samo dva italijanska grada na listi gradova sa najlepšom picom na svetu. I to ne čak ni na prvom mestu! Pogledajte listu gradova, a ako neki budete obilazili, evo preporuke gde obavezno da probate picu.

5. Melburn

foto: thinkstock

Uputite se u srce italijanske četvrti, tačnije ulicom Lygon gde je najveća koncentracija picerija u čitavoj Australiji. Inače, ovo je i zemlja sa najvećom italijansko-australijskom populacijom, pa savršena pica prosto teče kroz vene i jednih i drugih. Neke od najboljih picerija na svetu u pravo se nalaze u Melburnu, kao što su picerije Ombra (76 Bourke St) i Gradi (99 Lygon St).

4. Rim

Večni grad je takođe mesto na kojem se pravi jedna od najlepših pica u svetu. Gumasti, pica-hleb koji dolazi pravo iz pećnice servira se po parčetu, tačnije ’al taglio’. Dok budete lutali prelepim rimom obavezno napravite dve pauze – picerije Pizzarium (Via della Meloria 43) i Emma (Via del Monte della Farina 28).

3. Njujork

foto: thinkstock

Mala Italija nije što je nekad bila, a epicentar Menhetna sve više potiskuje kineska četvrt. Šta je ostalo od Male Italije u Njujorku nalazi se između Canal Street i Broome Street, a i to što je ostalo je veoma malo i kako piše „Njujork tajms“, nemea previše veze sa Italijom. Picu za dolar možete kupiti na svakom uličnom ćošku od 39-te do treće ulice. Ipak, Bruklin krije pravu Italiju. Obavezno svratite u restoran Grimaldi’s Pizza (1 Front St) ili u Roberta’s (261 Moore St).

2. Napulj

foto: thinkstock

Tamo gde je sve počelo, mesto rođenja pice. Mnogi se šale da je Vezuv izbacio ne samo lavu, nego i picu, a triokolor od paradajza i mocarele je upravo usavršen u Napulju. Gde probati najlepšu picu? Obavezno, ali obavezno posetiti Pizzaria La Notiza (Via Michelangelo da Caravaggio 53).

1. Čikago

foto: thinkstock

Iako su mnogi skeptični oko porekla pice iz Čikaga, te smatraju da ovaj grad ne zaslužuje da se nađe ispred Napulja, samo da napomenemo da je picerija Pizano pravila „čikago“ picu još 1943. godine. Pice sa debelim testom su stavile ovaj grad na mapu, a noviji restorani čak prave pica-pite. Spacca Napoli (1769 W Sunnyside avenija) ima sve vrste pica koje poželite – debelu, napuljsku, u obliku pite... Ma, na sve moguće načine.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.