foto: getty
foto: getty

Havaji: "Ne, to nije turistička atrakcija, opasno je po život"

Podeli

Havajska vlada morala je da pooštri kazne u jeku erupcije vulkana Kilauea prema turistima i lokalcima koji se penju na njega kako bi napravili selfi sa lavom.

I turisti, i lokalci masovno su hapšeni prošlog meseca nakon pokušaja da naprave fotografije uz reku lave. Iako je čitava zona oko vulkana ograđena, to nije sprečilo znatiželjnike da prođu i rizikuju sopstveni život zbog dobre fotke.

Štaviše, oko 40 ljudi je uhapšeno zato što je probilo ogradu i krenulo ka vulkanu i mestima na kojima se lava i dalje slivala niz planinu.

Boravak u blizini protoka lave je neverovatno opasan po život. Havajska opservatorija jje upozorila na stojeće talase, fenomen koji nastaje kombinacijom dva talasa koji idu u suprotnim pravcima i protiču brzinom od 17 milja na sat, ali takođe izazivaju i pad svetlijeg pepela i emitovanje štetnih gasova.

foto: getty
foto: getty

Tu su i oblaci hlorovodične kiseline i pare sa česticama koje se formiraju dok lava “utrčava“ u more. Čak i šuplje ivice ovih čestica mogu izazvati iritaciju kože, očiju i poteškoće u disanju.

Havaji, kao turistička destinacija se još nekoliko meseci ne preporučuju ljudima sa astmom ili drugim respiratornim problemima, mama sa novorođenim bebama, kao i starijim osobama.

Pratite 92Putovanja na Instagramu!
strana 1 od 1898 idi na stranu