Izvor: punkufer.hr

Vazdušna luka Svete Helene na istoimenom britanskom ostrvu na kojem je svoje zadnje dane proživeo i Napoleon Bonaparta već se smatra najbeskorisnijim aerodromom na svetu.

U njegovu izgradnju uloženo je najmanje 285 miliona britanskih funti, ali nije mogao da bude pušten u promet zbog jakih vetrova koji su ometali poletanje i sletanje aviona.

Iako su do sada imali nekoliko letelica koje su uspele da slete na njegovu pistu, vazdušna luka službeno je krenula s radom tek pre nekoliko meseci kada je avio-kompanija Airlink uspešno odradila svoj prvi komercijalni let s putnicima između Johanesburga i Svete Helene.

Izolovano ostrvo s turističkim potencijalom

Sveta Helena donedavno se smatrala jednim od najnepristupačnijih mesta na Zemlji. Na ovom izolovanom ostrvu površine 122 kilometra kvadratnih živi oko 4200 stanovnika koji su pre tog aviona na raspolaganju imali tek jednu brodsku liniju.

Brod je svake tri nedelje uplovljavao na Svetu Helenu i nosio sve potrepštine, a da bi stigao iz Južne Afrike, trebalo mu je čak šest dana, piše punkufer.rs.

Britanske vlasti se nadaju da će pokretanje komercijalnih letova privući turiste na ostrvo i tako opravdati visoke troškove za izgradnju aerodroma.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.