Izvor: Tanjug

Kisiljevo je selo koje se nada da će svojom legendom o vampiru iz 18. veka privući turiste, po ugledu na komšijsku Rumuniju, odnosno zamak Bran, piše Rojters.

"Imamo jednu stvar koju nijedno drugo selo na svetu nema. Imamo kisiljevskog vampira", rekao je za Rojters notar i folklorista Mirko Bogičić. On se nada da će selo poprimiti vampirsku tematiku.

Legenda kaže da se Petar Blagojević, seljak iz Kisiljeva, povampirio nakon smrti 1725. godine, a spekuliše se da počiva u neobeleženom grobu u tom selu.

Bogičić objašnjava da se Blagojević vratio iz mrtvih kako bi mučio svoju porodicu i komšije, šunjajući se oko kuća tražeći hranu i cipele, neretko daveći svoje žrtve.

Priču je, kako navodi Bogičić, zabeležio jedan bečki list, nakon čega su žitelji zatražili otvaranje Blagojevićevog groba i istragu.

"Pronašli su netaknuto telo, brada i nokti su mu vidno porasli... potom su žitelji spremili kolac i izboli telo", priča Bogičić držeći u rukama fotokopiju novina u kojima se priča pojavila.

Rojters navodi da selo nije spektakularno kao zamak Bran, poznat po grofu Drakuli, ali i da to žitelje ne sprečava da sanjaju o velikim stvarima za Kisiljevo.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.