Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

Raj na obali Jadranskog mora koji turisti još nisu otkrili

Podeli

Istorijski gradovi, vrhunska gastronomska ponuda i obilje znamenitosti, čine ovu regiju jednom od najposećenijih delova u Italiji.

Iako je u blizini popularne Toskane, u gradove regije Emilija-Romanje posetioci dođu usput. Međutim, ovaj deo Italije nudi toliko toga za istraživanje.

Regija se smestila prvi vrhu italijanske “čizme”, a proteže se od Jadranskog mora na jugu, pa gotovo do Ligurskog na severu. Ovde su uloge na neki način zamenjene, pa tako na severom dominiraju farme i ravnice, dok je jug brežuljkast.

Na mnogim od tih farmi proizvedena su gastronomska čuda, uključujući slavnu šunku iz Parme (pršut) i parmezan (Parmiggiano Reggiano). Naravno, ovde je i poznata mortadela iz Bolonje, jednako kao i lazanje i slavni umak.

Ipak, nije samo hrana ono u čemu se može uživati u Emiliji-Romanjii. Umetnost je takođe zastupljena, od ranohršćanskih mozaika, srednjevjekovnih dvoraca, pa sve do renesansnih palata.

Ništa se ne ističe toliko kao mozaici u Raveni iz vizantijskog vremena. Datiraju iz 4. do 6. veka i pokazuju moć Ravene koja je nekad bila centar Zapadnog rimskog carstva. Mozaici se nalaze na pet mesta u središtu grada, a plaćanjem karte od 9,5 evra možete ih obići sve. U Raveni možete posetiti i grob velikog Dantea.

U blizini Ravene smestio se drugi grad vredan posete, Ferara. Emilija-Romanja dom je mnogih lepih crkava, a najposebnija je verovatno katedrala iz 12. veka u Modeni. Ovde se isplati popeti i na 87 metara visoki zvonik i uživati u pogledu na grad, piše punkufer.hr.

Neki od najpoznatijih specijaliteta su culatello (vrsta pršuta iz Parme), tortellini i cotechino (velike kobasice od svinjetine).

U ovoj regiji nećete imati problema s pronalaženjem dobre hrane. Za one koji vole automobilsku industriju, biti ovde je bajkovito.

strana 1 od 1812 idi na stranu