Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

Prag zbog turista uveo novu zabranu, građani besni

Podeli

Vožnja bicikla po istorijskom Vaclavskom trgu u Pragu uskoro više neće biti moguća, poručuju vlasti jednog od najstarijih i najpoznatijih evropskih gradova.

Bez obzira na to što je ovakav vid prevoza slobodniji i jednostavniji od uključivanja u gužve i javnog prevoza, ležerna vožnja biće ograničena u nekoliko narednih nedelja.

Potez od lokalnih biciklističkih lobista, kritikovan kao "saobraćajni populizam", podrazumeva zabranu vožnje bicikla kroz najpoznatije pešačke zone od 10 do 17 sati, a kao obrazloženje je navedeno da su bicikli opasni za turiste.

Zabrana bi trebalo da stupi na snagu 1. maja, a biciklistima će biti ograničen pristup oko Vjenceslavovog trga, po Starom gradu i Karlovoj ulici koja vodi do 600 godina starog Karlovog mosta, kao i po starom jevrejskom naselju Josefov.

Probiciklističke grupe poručuju da će ih ovaj potez dodatno obeshrabriti, i ističu da u Pragu već sada ima mnogo manje biciklista nego u drugim evropskim metropolama.

Ipak, zakonodavci su neumoljivi i poručuju da nisu protiv biciklista, već da je problem nedostatak prostora i da su sličan stav zauzeli i neki drugi gradovi poput Kopenhagena.

"U pešačkoj zoni prednost bi trebalo da imaju pešaci, a ne biciklisti. Svaki dan postoji konflikt između jedne i druge grupe. To je srž problema", rekao je Oldrih Lomecki, gradonačelnik Praga.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 18401 idi na stranu