Izvor: hina

Zagađenost velikih evropskih gradova zabrinjava sve, a globalno zagrevanje i veliki broj vozila sve više utiču na kvalitet života, zbog čega je London postavio "zelene" klupe koje služe i kao filteri jer upijaju zagađenje iz vazduha, pišu britanski mediji.

Kvalitet vazduha u glavnom gradu Velike Britanije veoma je loš, a zagađenost u poslednje vreme prelazi granice koje je postavila EU.

Nastojeći da što uspešnije reše taj problem, londonski gradski oci su odlučili da postave "City Tree" klupe, ispred prodavnica sa organskom hranom i popularnih kafića u ulici Glas haus, koja se nalazi u blizini Pikadilija.

S obzirom na to da je povezana na internet, zelena klupa prikazuje podatke o kvalitetu vazduha, temperaturi, kvalitetu vode i vlažnosti tla. Funkcioniše uz pomoć mahovine i drugih biljaka koje uklanjaju ugljen-dioksid, prašinu i gasove.

Sadrži solarne ploče koje je snabdevaju energijom, a napravljena je od čvrstih materijala kako bi bila otporna na moguće udarce vandala.

Zelena klupa je proizvod nemačke firme Green City Solutions. Iako nema veliku površinu, prema informacijama proizvođača, deluje kao 275 pravih stabala i godišnje može da filtrira do 265 tona ugljen-dioksida i ostalih čestica.

Osim u Londonu, klupe su prethodno postavljene u Hongkongu, Amsterdamu, Parizu i u Oslu.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.