Izvor: punkufer.hr

Irska je evropska država koju zbog zadivljujućih prirodnih lepota nazivaju još i smaragdnim ostrvom. Predstavljamo vam deset manje poznatih činjenica o ovoj veličanstvenoj zemlji.

1. Dablin se ponosi činjenicom da ima jedan pab na svakih 100 stanovnika glavnog irskog grada. Najstariji irski pab – "Šonov bar" – nalazi se u gradu Atlon, a veruje se da potiče iz 900. godine.

2. Prosečni Irac svake godine popije oko 95 litara piva, pa se tako zemlja nalazi na šestom mestu najvećih konzumenata ovog pića u Evropi. Više piva popije se u Češkoj, Nemačkoj, Austriji, Estoniji i Poljskoj.

3. Maj je, u proseku, najsuvlji mesec u godini. Ovo je vrlo koristan podatak ako planirate da posetite ovu predivnu zemlju.

4. Irci nakon odlaska u penziju najčešće odlaze na Kanarska ostrva.

5. Irska ima najmanji broj prijavljenih viđenja neidentifikovanih letećih objekata (NLO) na nebu od svih evropskih zemalja.

Foto: Thinkstock

6. Belu kuću dizajnirao je irski arhitekta Džejms Hoban, koji je iz mesta Kalan u Kilkeniju emigrirao u SAD nakon završetka Američkog rata za nezavisnost.

7. Irska je 2002. godine bila prva zemlja u svetu koja je uvela porez na plastične kese koje mogu da se nabave u prodavnicama i supermarketima.

8. Mukanagederdauhaulia je priobalni gradić u grofoviji Galvej, koji nosi titulu mesta s najdužim imenom u Irskoj.

9. Drišin je nacionalno irsko jelo. Reč je tipu krvavice koja se pravi od svinjskog mesa, kravlje, svinjske i ovčije krvi, hleba, zobenih pahuljica i masnoća.

10. Termin bojkot dolazi od irskog kapetana Džejmsa Bojkota. Prvi put je zvanično upotrebljena u članku magazina Inter-oušn 12. oktobra 1880. godine.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.