Thinkstock
Thinkstock

Najpoznatiji simbol Pariza dobija novu, živopisniju boju?

Podeli

Kada je Ajfelova kula 1899. godine podignuta, mnogi Parižani su na nju gledali sa prezirom. Na to je možda uticala i činjenica da je najprepoznatljiviji francuski spomenik nekada bio ofarban u crveno.

Za 129 godina postojanja, toranj je farban ukupno 19 puta.

Za jubilarno 20. farbanje, čiji početak ga očekuje kasnije ove godine, francusko Ministarstvo kulture i gradske vlasti Pariza treba da odluče da li će sadašnja patinirana metalna boja biti ponovo korišćena, ili će možda biti upotebljena neka druga.

"Imamo ideju da ponovo otkrijemo i oživimo stare boje, kao što se to čini kada se restaurira stara umetnička slika. Razmišljamo o tome da dodamo nove nijanse postojećoj", kažu u ministarstvu za list Parizijen.

Thinkstock
Thinkstock

Autor tornja, francuski inženjer Gistav Ajfel, toranj je originalno ofarbao u crveno kako bi ga lakše zaštitio od rđe. Od tada Ajfelova kula je farbana u oker, žutu i nekoliko različitih nijansi braon boje, piše Travel and Leisure.

Za farbanje, koje će početi u oktobru i trajati oko tri godine, biće potrebno 60 tona farbe. Planirano je da radovi, koji će uključiti i postavljanje neprobojnog stakla oko spomenika, koštaju oko 300 miliona evra.

Vest o smrti Entonija Bordena šokirala je svet. Jedan od najuticajnijih kuvara današnjice koji je bio poznat po svojim putopisima na CNN-u u kojima je na autentičan način istraživao ne samo kuhinju, već i kulturu brojnih zemalja koje je obišao.

strana 1 od 1805 idi na stranu