Ovo je predeo Italije u kome vam treba dobar apetit / VIDEO

Kulture Španije, Grčke i Bliskog istoka tokom vekova su dosta uticale na sicilijansku kuhinju, uvodeći u nju egzotične sastojke kao što su agrumi, pistaći i pirinač.

Izvor: B92
Podeli
Thinkstock
Thinkstock

Bogata istorija i raznoliki pejzaž ostrva veoma doprinose raznovrsnosti neuobičajene kuhinje. Sicilijanci, tradicionalno, užinaju na ulici po ceo dan.

Jutro počinju sa tradicionalnim sendvičem, koji potiče iz Palerma, poznatim pod imenom "pane e panelle". On se sastoji od zemičke i "šnicle" od leblebija, sa začinima.

U Kataniji možete da probate arančini, pržene knedle od pirinča, punjene mesom, sirom, paradajzom i graškom. A za glavno jelo obavezno potražite svežu tunu ili sabljarku na meniju restorana.

A posetu priobalskim mestima, kao što su Čefalu i Taormina, ostavite za desert.

Čuveni sicilijanski kanoli su fišeci od testa punjeni rikota sirom, poznati po tome što se jedu isključivo prstima.

Ukoliko volite manje slatke slatkiše, u Modiki ćete naći lokalnu gorku, začinjenu, pikantnu čokoladu.

Tako da, ako planirate posetu Siciliji, nipošto ne zaboravite da ponesete dobar apetit!

Zanimljivosti

Sokobanja čuva sećanje na Ivu Andrića

U ratnim godinama Ivo Andrić pronašao je utočište i inspiraciju za pisanje u izolaciji u Sokobanji. Kasnije je ovde dolazio bar jednom godišnje, odmarao, pisao, družio se sa meštanima i gostima. Sokobanjci čuvaju sećanje na nobelovca.

Zanimljivosti subota 17.03. 20:30 Komentara: 2

"Planirane ture sprečavaju da vam se dogodi magija"

Poznati gurman, putopisac i autor veoma popularnih emisija o hrani širom sveta Entoni Bordejn, u intervjuu za magazin Tajm, govorio je najvećim greškama koje je pravio na putovanjima, kada je pokušavao da vidi "što je moguće više", i dao savete putnicima kako da takve greške izbegnu.

Zanimljivosti utorak 13.03. 21:30 Komentara: 18
strana 1 od 747 idi na stranu