Izvor: B92

Beli most jedna je od najznačajnijih turističkih atrakcija i simbola Vranja. Priča o ovom mostu živi kroz brojne legende i verovanja. Izgrađen je na mestu tragično okončane zabranjene ljubavi Srbina i Turkinje.

Beli most ili, kako ga Vranjanci zovu, Most ljubavi spomenik je nesrećnoj ljubavi između Selim-begove ćerke Ajše i čobanina Stojana.

Prema legendi, Ajšinom ocu proročica je rekla da će se njegova ćerka zaljubiti u Srbina i upravo zbog toga ona je veći deo života provela zaključana u kući. Srpski pastir Stojan je svakog jutra pevajući terao stado na pašu pored Selim-begove kuće.

Njega je iz svoje sobe posmatrala lepa Turkinja Ajša i zaljubila se u njega. Ljubav je bila obostrana, a sastanci su im bili na obali Vranjske reke. Nažalost, priča o zabranjenoj ljubavi došla je i do samog Selim-bega.

Vesna Petrović, direktorka Turističke organizacije Vranja kaže da je tom prilikom on uzeo pušku i hteo da ubije Stijana.

"Međutim, tada je usmrtio svoju ćerku Ajše, jer je ona svojim telom prekrila momka kojeg voli. Kada je Stojan video da je Ajše mrtva, uzeo je nož i oduzeo sebi život. Kasnije je na mestu na kojem se odvijao taj događaj, napravljen most. Sagrađen je od para koje su bile spremljene za Ajšin miraz."

Tako je umesto svadbe i veselja Ajša dobila most koji je po njenoj želji trebalo da spoji dve obale. To simbolično znači spajanje dve strane - pravoslavlje i islam. Most ljubavi danas vezuje zaljubljene u večnu ljubav, a usrećuje one koji ljubav traže.

Legenda kaže da je potrebno dva puta preći preko Belog mosta i ljubav će se desiti.

Natpisi na tabli su na arapskom i turskom jeziku i ova dva teksta se razlikuju. Na turskom poruka glasi: Ovaj most se zove Beli most i služi za olakšicu. Vode koje teku ispod njega služe ljudima za zdravlje. Prolaznici neka prođu još jednom da se u to uvere.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.