Izvor: B92

Za fotografa Rikarda Silvera godine su samo broj. Prošle godine ovaj pedesetpetogodišnjak obišao je četiri kontinenta i 32 zemlje. Svoje dvanaestomesečno iskustvo predstavio je neverovatnim fotografijama.

Na ovakvu avanturu odlučio se zahvaljujući konceptu Remote Year u okviru kog 50 osoba, i više, ima mogućnost da poseti 12 gradova širom sveta. Ovaj koncept pruža smeštaj svojim turistima i brine o njihovim putovanjima koja su unapred isplanirana.

Njima se takođe obezbeđuje radni prostor u svakom gradu. Odgovornost učesnika je da imaju posao. Zbog prirode svog posla, Ričard je bio u mogućnosti da putovanje svetom proširi.

Kako ističe, on je bio najstariji muškarac koji se priključio ovom putovanju, što ga je činilo posebnim, piše Lonely Planet.

"Bio sam blagosloven da putujem sa ovom grupom ljudi. Grupu su činile osobe od 24 do 55 godina. Bilo je veoma zabavno sa njima", priča Ričard.

"Bio sam stariji od roditelja mnogih putnika, ali svi su znali da im nisam otac. Partijali smo, pili, jeli, pešačili, vozili se čamcem, vozili motore... radili smo sve to bez ikakvih problema. Ja sam se zabavljao, štaviše, malo njih je moglo da prati moj tempo."

"Teško je ljudima objasniti kako izgleda potpuno novo iskustvo za koje ste mislili da je nemoguće. Da delite celu godinu sa tolikim brojem ljudi. To je nešto što mnogi ljudi nikada neće biti u prilici da iskuse", ističe Silver.

Kao neka od najlepših iskustava koje je doživeo ističe svitanje u Angkor Vatu, planinarenje u Maču Pikču, ronjenje u Indoneziji, susret sa zmijama u Komodu, poseta Černobilju...

Ričard već planira da ponovo poseti neke od destinacija na kojima je bio, ali i da nastavi sa proputovanjima.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.