Foto: Gettyimages
Foto: Gettyimages

Počeo karneval u Rio de Žaneiru / FOTO

Podeli

Gradonačelnik Rio de Žaneira Marselo Krivelja danas je zvanično proglasio početak karnevala u gradu i pored ranijih kritika da bi njegova verska uverenja mogla da pokvare atmosferu jedne od najvećih zabava na svetu.

"Zvanično proglašavam početak karnevala", rekao je potom kralj Momo, simbolična figura koja je pozvana da vlada nad "gradom čuda" do srede, kad se završava slavlje.

Foto: Tanjug / AP / Leo Correa
Foto: Tanjug / AP / Leo Correa

Gradonačelnik, bivši evangelistički pastor, rekao je na ceremoniji otvaranja da nije tačno da ima predrasude o karnevalu zbog vere.

Krivelja je prošle godine bojkotovao tu čuvenu manifestaciju, a mediji su tada preneli da je to iz verskih razloga.

A post shared by The Guardian (@guardian) on

Neki učesnici karnevala su u četvrtak, uoči početka manifestacije, prošetali ulicama grada s maskama gradonačelnika kao đavola s rogovima koji prolazi pored ostalih učesnika prerušenih u pacijente s psihijatrijskim košuljama.

"Karneval može da se čini kao slavlje đavola za evangelističku doktrinu. Tako može da misli vernik, ali ne i gradonačelnik Rio de Žaneira", rekao je jedan od učesnika manifestacije.

A post shared by MillarGray (@millargray1) on

Ovogodišnji karneval biće u svetlu podsmevanja. Jedna škola sambe imaće kostime Frankenštajna, kao simbol da je Brazil žrtva "čudovišta" korupcije i netolerancije. Na velikoj platformi u obliku pacova voziće se plesači u kostimima političara.

Druga škola sambe ima za temu vampira koji će predstavljati predsednika Brazila Mišela Temera, optuženog za korpuciju i čija je popularnost naglo opala.

A post shared by Twitter - @evilpip (@evilpip) on

Karneval će obezbeđivati 17.000 policajaca.

Petodnevni karneval predstavlja jednu od glavnih atrakcija Rio de Žaneira. Raznobojna parada članova škola sambe smatra se najspektakularnijom proslavom na svetu.

I dok se većina ljudi bori sa snegom i ledom koji su okovali celu Evropu, jedna dama je odlučila da spas potraži u toplim krajevima. Osamdesetpetogodišnja Milica Sentić dva puta godišnje po mesec dana živi u Tunisu. Pitate kako je to moguće izvesti od prosečne penzije? Za to ima vrlo jasnu računicu. Pogledajte prilog iz „150 minuta“.

strana 1 od 57 idi na stranu