Izvor: B92

Zelenortska ostrva su atraktivna turistička destinacija čija popularnost ubrzano raste, posebno kod evropskih turista jer se ova zemlja nalazi u blizini Starog kontinenta. Karlos G. dos Anžos, generalni direktor Generalnog direktorata za turizam i transport, za B92 govori o inspirativnoj turističkoj ponudi i brojnim mogućnostima za koje se turisti mogu odlučiti dok borave na ovom lepom mestu.

Turisti uglavnom putuju na Zelenortska ostrva radi odmora na plaži, ali zemlja nudi mnogo više od toga?

“Zelenortska ostrva su arhipelag u Atlanskom okeanu koji se nalazi blizu Mauritanije i južno od Kanarskih ostrva. Čini ih deset ostrva, od kojih je devet nastanjeno, ima još nekoliko manjih nenaseljenih, a nacionalni parkovi postoje širom zemlje. Klima je suva tropska, tako da je sunčano tokom čitave godine. Zelenortska ostrva se nalaze blizu Evrope i postaju vrlo popularna destinacija za evropske turiste. Većina njih dolazi zbog odmora na plažama ostrva Sal i Boa Vista, gde ćete naći najlepše plaže sa belim peskom. Međutim, sve veći broj turista posećuje i druga ostrva i okreće se aktivnostima kao što su treking, planinarenje, vožnja biciklom i posmatranje ptica ili provodi svoje vreme baveći se vodenim sportovima kao što su surfovanje, ronjenje i pecanje. Mnogi posećuju Santo Antao, Fogo ili Santjago, upravo zainteresovani za ove alternativne vidove turizma. Možete se, recimo, popeti na vulkan na Fogu, dok je ostrvo Sao Visente pravo mesto za ljubitelje sportskog ribolova, nautičkog turizma i jahtinga. Sve jahte koje plove od Evrope do Kariba prate pasate i pristaju na Zelenortskim ostrvima. Tako da, iako smo najpoznatiji po odmoru na plaži, postoji još mnogo toga u čemu možete uživati kod nas“, kaže Karlos za B92.

Živi svet na Zelenortskim ostrvima takođe privlači pažnju turista. Šta radoznali posetilac može očekivati da vidi?

“Zelenortska ostrva pripadaju Makaronežanskom arhipelagu, zajedno sa Kanarskim ostrvima, Madeirom i Azorskim ostrvima. Neke vrste su endemske za taj deo sveta, pa ih možete naći samo u Makaronežanskom arhipelagu. Tu su i vrste koje su endemske samo za Zelenortska ostrva, kao što su pojedine ptice i gušteri. Postoji i mesto gde kornjače izležu jaja, pa sprovodimo veliki program za zaštitu ovih životinja u saradnji sa Univerzitetom Las Palmas.“

foto: thinkstock

Svako ostrvo od devet naseljenih je priča za sebe. Šta je ono što obavezno treba obići?

“Praja se nalazi na ostrvu Santjago i glavni je grad zemlje. Tu su smeštene vladine institucije i diplomatska predstavništva, organizuju se konvencije i slični događaji. Mindelo je glavni grad ostrva Sao Visente, u njemu se nalazi naša najveća luka i otuda je ovaj grad poznat po jahtingu i nautizmu. Takođe je i rodno mesto čuvene pevačice Cesárie Évore i smatra se kulturnom prestonicom zemlje. Ima mnogo muzike, barova i kulturnih aktivnosti u ovom gradu, a postoji i pozorište."

Santo Antao (thinkstock)

"Santo Antao je mesto gde priroda oduzima dah i gde se nalaze veličanstvene planine, pa mnogo ljudi tamo odlazi zbog trekinga i aktivnosti u prirodi. Na ostrvu Fogo postoji vulkan koji je još uvek aktivan, poslednja erupcija je bila 2004. godine. Brava je malo i vrlo specifično ostrvo, zovemo je Flower Island jer ima puno cveća. Boa Vista i Sal su poznati po svojim izuzetnim plažama i dinama peska. Na ostrvu Majo postoje vrlo lepe, netaknute plaže, ali je to ostrvo vrlo malo i ima mali aerodrom, tako da je još uvek neistraženo. Sao Nikolau je nalik ostrvu Santo Antao, ima puno planina i parkova. Mi smo veoma raznolika zemlja“, nastavlja Karlos...

foto: Vesna Milojeviæ

Kad je reč o smeštaju na Zelenortskim ostrvima, prva stvar na koju pomislite su luksuzni rizorti. Da li postoje i neke druge opcije?

“Veliki rizorti su na ostrvima Sal i Boa Vista i tamo svi veliki tur operatori šalju svoje turiste, ali ima sve više individualnih dolazaka. Ti putnici često odsedaju u malim bed & breakfast objektima ili u kućama na selu. Mnogi idu na Santo Antao radi trekinga, planinarenja i sličnih aktivnosti i odlučuju se za vrlo skroman smeštaj, koji je u isto vreme i vrlo čist. Na svim drugim ostrvima postoje mali hoteli sa tri zvezdice u vlasništvu lokalnih stanovnika.“

Muzika ima značajnu ulogu na Zelenortskim ostrvima, a muzički festivali se održavaju širom zemlje. Koji su najveći i najzanimljiviji događaji?

“Postoje muzički festivali na svim ostrvima. Najčuveniji je Baía das Gatas Festival, koji se održava u avgustu i na kom nastupaju muzičari iz Amerike, Brazila, Portugala i drugih zemalja. Kriol Jazz Festival se organizuje sredinom aprila i tu sviraju slavni džez muzičari iz čitavog sveta. Svako ostrvo ima i festival na plaži na dan svog sveca i tu uglavnom nastupaju bendovi iz različitih delova sveta zajedno sa domaćim muzičarima“, zaključuje Karlos u razgovoru za B92.

autor: Vesna Milojević/missoptimist.net

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.