Izvor: news.com.au

Ne, nije reč o iskorišćenim papirnim maramicama, ili polupojedenom keksu.

Jedan putnik pronašao je u džepu sedišta aviona ni manje ni više nego tajna dokumenta vlade SAD, koja su "od izuzetnog značaja za bezbednost domovine", i koja su nosila oznaku "samo za službenu upotrebu".

Ispostavilo se da je putnik bio novinar CNN-a, a da su dokumenta sadržala poverljive antiterorističke informacije u vezi sa američkom fudbalskom ligom Superboul.

Reč je o dokumentima američkog Ministarstva unutrašnje bezbednosti, koji su u džepu zaboravljeni zajedno sa pasošem i maršrutom naučnika koji je u nedelju bio zadužen za sprovođenje protokola u vezi sa bioterorizmom, odnosno zloupotrebom antraksa na događaju Superboul LII u Mineapolisu.

U pitanju je uobičajeno uputstvo koje se dobija pred neki veliki događaj, vezano za seriju vežbi sa ciljem predupređivanja terorističkih napada.

CNN navodi da nije želeo javno da otkriva dokumenta do kraja Superboula, jer je ministarstvo izrazilo zabrinutost da bi objavljivanje takve vesti moglo da ugrozi bezbednost 73.000 posetilaca ovog događaja.

Novinska kuća takođe je odlučila da ne objavljuje veliki broj informacija pronađenih u dokumentima, jer bi na taj način mogla da ugrozi nacionalnu bezbednost.

Uprkos tome što CNN nije saznao ko je ostavio dokumenta i nije saopštio o kojoj avio-kompaniji je reč, ime osobe na pasošu bilo je Majkl V. Volter. U pitanju je menadžer programa "BioWatch", za koji je nadležno Ministarstvo unutrašnje bezbednosti.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.