Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

Mesto na koje žene ne dolaze, i gde se muškarci skidaju goli

Podeli

Na japansko ostrvo Okinošima ženama je strogo zabranjen ulaz, a svi muškarci se pre dolaska na ostrvo skidaju goli.

Neobično ostrvo koje se nalazi u Japanskom moru još je dom ritualima koji su bili aktuelni vekovima ranije, a koji se i danas poštuju. Na ostrvu se nalaze brojni hramovi, i svi muškarci koji se tamo nalaze ili koji dolaze praktikuju šintoizam, izvornu japansku religiju.

Osim zabrane pristupa ženama, jedan od rituala, odnosno pravila jeste da svi muškarci koji dolaze na ostrvo moraju da prođu kroz ritual čišćenja. U skladu s time, skidaju se goli i brčkaju u moru pre dolaska, a dosledno sprovođenje svih pravila dovelo je ovo ostrvo na Uneskovu listu nematerijalne kulturne baštine.

Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

Sa ostrva ništa ne sme da se ponese, a zabranjeno je i da se priča o tome šta se dešava na ostrvu. Muškarci koji žele da posete Okinošimu imaju jednu priliku godišnje, i to 27. maja. Na taj dan je dozvoljeno da na ovo mesto dođe samo 200 posetilaca, koji se podvrgavaju svim obredima kroz koje prolaze i stalni stanovnici i gosti.

Postoje brojne teorije o tome zašto je ženama na Okinošimi zabranjen pristup. Prema jednoj od njih, razlog je ženski menstrualni ciklus. Naime, u šintoizmu se smatra da je krv nečista, pa su se se monasi pobrinuli za to da im se zemlja i hramovi ne isprljaju. Ova priča opstala je do današnjih dana.

Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 18652 idi na stranu