Zašto letovi na istim relacijama traju duže nego ranije?

Putovanje avionom od Njujorka do Hjustona danas traje oko 4 sata. Isto to putovanje, davne 1973, trajalo je nešto više od dva i po sata.

Izvor: punkufer.hr
Podeli
Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

Ovo nikako nije usamljen slučaj, pa se postavlja sledeće pitanje: Kako to da u dobu sve većeg tehnološkog napretka letovi postaju duži umesto kraći?

Za tu pojavu ima nekoliko razloga, ali onaj najvažniji svakako jeste rast cene nafte.

Naime, nekad se galon plaćao 70 centi, a u jednom trenutku cena je premašila 3 dolara. Primera radi, na kraju 2016, cena galona nafte iznosila je 1,59 dolara.

Kompanije su shvatile da, ako i dalje žele da ostvaruju zacrtanu zaradu, moraju da lete sporije, što automatski podrazumeva uštedu u potrošnji goriva.

Stvarne uštede prilično su velike, pa je tako objavljen podatak prema kojem je američka aviokompanija Džetblu 2008. sačuvala 13,6 miliona dolara tako što je svaki svoj let produžila za samo 2 minuta.

Pre četiri godine u javnost je procurio i podatak da Rajaner daje svojim pilotima instrukcije da svaki let produže za dva minuta. Naravno, radi prilično velike uštede novca na godišnjem nivou.

Zanimljivosti

Sokobanja čuva sećanje na Ivu Andrića

U ratnim godinama Ivo Andrić pronašao je utočište i inspiraciju za pisanje u izolaciji u Sokobanji. Kasnije je ovde dolazio bar jednom godišnje, odmarao, pisao, družio se sa meštanima i gostima. Sokobanjci čuvaju sećanje na nobelovca.

Zanimljivosti subota 17.03. 20:30 Komentara: 3
strana 1 od 748 idi na stranu