Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

Zašto letovi na istim relacijama traju duže nego ranije?

Podeli

Putovanje avionom od Njujorka do Hjustona danas traje oko 4 sata. Isto to putovanje, davne 1973, trajalo je nešto više od dva i po sata.

Ovo nikako nije usamljen slučaj, pa se postavlja sledeće pitanje: Kako to da u dobu sve većeg tehnološkog napretka letovi postaju duži umesto kraći?

Za tu pojavu ima nekoliko razloga, ali onaj najvažniji svakako jeste rast cene nafte.

Naime, nekad se galon plaćao 70 centi, a u jednom trenutku cena je premašila 3 dolara. Primera radi, na kraju 2016, cena galona nafte iznosila je 1,59 dolara.

Kompanije su shvatile da, ako i dalje žele da ostvaruju zacrtanu zaradu, moraju da lete sporije, što automatski podrazumeva uštedu u potrošnji goriva.

Stvarne uštede prilično su velike, pa je tako objavljen podatak prema kojem je američka aviokompanija Džetblu 2008. sačuvala 13,6 miliona dolara tako što je svaki svoj let produžila za samo 2 minuta.

Pre četiri godine u javnost je procurio i podatak da Rajaner daje svojim pilotima instrukcije da svaki let produže za dva minuta. Naravno, radi prilično velike uštede novca na godišnjem nivou.

Turistički potencijali Srbije će od sutra do 4. februara biti predstavljeni na sajmu turizma u Londonu "Destinations Holiday and Travel Show 2018", jednom od najvažnijih sajmova turizma u Velikoj Britaniji, saopštila je Turistička organizacija Srbije (TOS).

strana 1 od 62 idi na stranu