Izvor: B92

Još ne znate gde ćete za Novu godinu, a dozlogrdili su vam stereotipni dočeci uz "neograničeno domaće piće i hladnu zakusku" (čitaj žu-žu pogačice i čajnu kobasicu), a luksuzni novogodišnji aranžmani u nekim tropskim predelima vas ne privlače ili, verovatnije, zadiru preduboko u vaš tanki kućni budžet?

A opet, žarko želite da iskusite nešto novo i nadasve neobično u najluđoj noći?

Možda je vreme da razmislite o Černobilju, gde festivalska atmosfera naprosto zrači na svakom koraku...

Naime, grupa entuzijasta iz Ukrajine već izvesno vreme organizuje ture u zonu Černobilja i avetinjski napušteni grad Pripjat, gde se 1986. godine u tamošnjoj elektrani dogodila najveća nuklearna katastrofa u Evropi, čije posledice su trajale decenijama.

Štaviše, Pripjat, u kojem je do černobiljske katastrofe živelo i radilo oko 30.000 radnika elektrane sa svojim porodicama, je i dan-danas napušten i za svaku posetu je potrebna posebna dozvola države, uz obavezno preduzimanje svih neophodnih mera žaštite od radijacije koja je i dalje i te kako povišena.

Pritom dozvola važi samo za razgledanje spolja jer je od 2012. potpuno zabranjen ulazak u stambene zgrade i sve ostale objekte u gradu, zbog opasnosti od obrušavanja, s obzirom da je tamo zub vremena sve dobrano uzeo pod svoje, a odsustvo ljudi i civilizacije se vidi na svakom koraku.

Elem, ove godine će, po prvi put, biti organizovana i proslava Nove godine u Pripjatu, za šta ekipa okupljena u organizaciji ChernobylWelCom-e uspela da obezbedi 20 ekskluzivnih dozvola za posetu 31. decembra i ove i 2. februara predstojeće godine. Cena ovakvog novogodišnjeg provoda je 399 evra, a organizatori najavljuju obilje ukrajinskih, domaćih specijaliteta i dobar izbor kvalitetne vodke, kićenje i osvetljavanje jelke, vatromet koji će biti veliki ali ipak manji od svojevremene eksplozije, vožnju u "volgi" (nekada ekskluzivnoj limuzini političkog vrha Sovjetskog saveza) i posetu radioaktivnoj zoni po noći... a obećavaju i poneko specijalno iznenađenje.

Sve dodatne informacije možete proveriti i sami na adresi: https://www.chernobylwel.com/, gde ćete naći i obilje turističkih putovanja u ovu zonu tokom ostatka godine.

Želite proslavu Nove godine na kojoj će vam pozavideti svi vaši prijatelji, ili makar oni luđi avanturisti među njima i koju sasvim sigurno nikada nećete zaboraviti? Sada je pravi trenutak...

Izvor: Dnevnik.rs

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.