"Dim koji grmi", najveličanstveniji prizor na Zemlji / VIDEO

"Mosi-oa-Tunia", što u prevodu znači "Dim koji grmi", mnogo poznatiji pod imenom Viktorijini vodopadi. Taj veličanstveni prirodni fenomen nalazi se na granici afričkih država Zambije i Zimbabvea.

Izvor: travelandleisure.com
Podeli
Thinkstock
Thinkstock

Sa visinom od 108 i dužinom od oko 1.600 metara to nisu ni najviši, ni najširi vodopadi na planeti Zemlji, ali su definitivno najveći po količini vode koja njima protiče. Oko 550 miliona litara vode prelije se Viktorijinim vodopadima svakoga minuta.

Ovi vodopadi su evoluirali kroz milenijume, usecajući se u pririodni kamen peščar, a njihova grandioznost i inspirišuća lepota donela im je titulu jednog od sedam prirodnih čuda savremenog sveta.

Svetlost koja se prelama kroz izmaglicu, koja nastaje oko vodopada, formira dugu koja se može videti više puta u toku dana, a ponekad i u noćima punog meseca.

"Mosi-oa-Tunia" je prirodni lokalitet koji se nalazi na Uneskovoj listi Svetske prirodne baštine.

Najbolje vreme za posetu Viktorijinim vodopadima je period između septembra i decembra. Izazov za hrabre plivače svakako predstavlja kupanje u "Đavoljem bazenu", velikoj rupi koja se formira na ivici vodopada upravo u to vreme.

Thinkstock
Thinkstock

Zanimljivosti

strana 1 od 744 idi na stranu