Izvor: B92

U Tihom okeanu, između Ekvatora i 11. paralele, nalazi se jedno od najvećih arheoloških čuda - misteriozni plutajući grad Nan Madol.

Ovo neobično zdanje sastoji se od 92 mala veštačka ostrva, međusobno povezanih povezana kanalima.

Nalazi se na ostrvu Ponpej, oko 3.600 kilometara istočno od Filipina, usred Pacifika, pa je iz tih razloga uglavnom nepoznato ljudima. Megalitske strukture svojim izgledom podsećaju na brvnare.

Iskopavanja su pokazala da je Nan Madol sagrađen pre više od 200 godina pre nove ere. Ovaj podatak je zbunjujući, s obzirom na to da su u pitanju kameni blokovi u stubovima koji su toliko teški, da je praktično nemoguće da su ih naslagali ljudi.

Ipak, detaljna istraživanja pokazala su da monoliti nisu nastali prirodnim putem, već su delo ljudskih ruku. Takođe ne postoji odgovor na pitanje s kojeg mesta su dovezeni, s obzirom na to da u blizini ne postoji ništa što bi moglo da predstavlja izvor šestougaonih kamenih struktura.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.