Izvor: edition.cnn.com

Nije lako putovati po celom svetu. Ako bismo zanemarili finansijsku stranu priče, mnogo toga zavisi i od putne isprave.

Činjenica je da svetski pasoši nemaju istu snagu, a prema najnovijim podacima Pasoškog indeksa (Passport Index), privilegiju da bude proglašena za najjači pasoš na svetu ponela je putna isprava - Singapura.

Prvo mesto pasoš Singapura je osvojio nakon nedavne odluke Paragvaja da ukine vize za državljane te azijske države. Zahvaljujući tome, građani Singapura su u mogućnosti da posete 159 država sveta bez viza ili uz njihovo izdavanje pri samom ulasku u zemlju, piše Si-En-En.

Pre odluke Paragvaja, singapurski pasoš je delio prvo mesto sa nemačkim, koji je sada na drugom mestu, sa mogućnošću da njegovi vlasnici uđu u 158 država.

To je prvi put da najmoćniji pasoš na svetu potiče iz jedne azijske države.

Printscreen / Passportindex.org

"Snaga singapurskog pasoša stalno raste, od sticanja nezavisnosti te zemlje 1965. godine. To je posledica dalekovide spoljne politike, odlične diplomatije i razumevanja globalizacije kao šanse koju ne treba propustiti", izjavio je Filip Mej, direktor savetodavne firme za pitanja državljanstva Arton kapital.

Inače, Pasoški indeks je slobodna internet-inicijativa koja rangira putne isprave država sveta prema njihovoj prohodnosti, odnosno mogućnosti prelaska granica, a koju je Arton kapital pokrenuo.

Među prvih 20 najjačih pasoša, od azijskih država, nalaze se i pasoši Južne Koreje, Japana i Malezije.

Pasoš Srbije se nalazi na 77. mestu, sa prohodnošću u 114 država sveta.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.