Izvor: novosti.rs

Svake godine više od 100.000 turista iz Srbije samo posredstvom agencija provede novogodišnju noć u inostranstvu. Tako će biti i ove godine, uprkos stalnim pretnjama mogućih terorističkih napada u zemljama Evrope.

Najtraženije destinacije - evropske metropole, već su dobrim delom rezervisane, a putnicima se savetuje da izbegavaju doček na centralnim trgovima.

"Postoji interesovanje za novogodišnja putovanja, i to više nego prošle godine", kaže Aleksandar Seničić, direktor Nacionalne asocijacije turističkih agencija.

"Najtraženiji su autobuski aranžmani za gradove u okruženju. To su Atina, Sofija, Solun, Budimpešta, Prag, Beč ili Berlin. Traži se i severna Italija. Pojedini aranžmani za dva noćenja staju od 50 do 60 evra. Sve zavisi od hotela, prevoza i od toga koliko dugo se ostaje."

Mnogi ističu da više i nema bezbednog mesta na svetu jer teroristički napad može da se desi bilo gde, ali to za većinu nije razlog za odustajanje od putovanja, već su presudne cene. Ipak, evropske prestonice, naročito kada su neka veća dešavanja u gradu, bezbednost podižu na najviši nivo.

"Sigurno je da će biti pojačano prisustvo policije, vojske i pripadnika službi bezbednosti", smatra Seničić.

"Uvek je moguće da se nešto dogodi, pa se zbog toga preporučuje da se izbegavaju centralni trgovi za sam doček. Bolje je da turisti budu na nekom zatvorenom mestu, pa da prođu kroz grad. Svakako, niko ne može da utiče na putnike kako će provesti i gde svoj odmor. Svake godine posredstvom agencija ode više od 100.000 ljudi, a značajan pomak beleže i domaće destinacije, za dvadesetak odsto."

Prema rečima predstavnika naših agencija, putnici iz Srbije nisu mnogo uplašeni zbog nemilih događaja po svetu. Kako kažu, kada se negde nešto dogodi, ta destinacija polako prestane da se prodaje, ali posle određenog perioda interesovanje se vraća.

"Na scenu se vraća i Istanbul, ali ne samo taj grad, već je i kompletna Turska ponovo aktuelna", kažu u većini domaćih turističkih agencija.

Najluđu noć neki će provesti i na drugim kontinentima. Prema procenama, posredstvom agencija na daleka putovanja za novogodišnju noć ode do 200 ljudi. To su udarni termini, pa su takve i cene.

Doček Nove godine u Meksiku, sa boravkom od 18 dana, košta 2.900 evra po osobi, Bangkok staje 1.400 evra za 11 dana, sedmodnevni odmor u Pekingu je oko 1.000 evra, a toliko treba izdvojiti i za put u Zanzibar.

Izvor: Novosti.rs

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.