Foto: Thinkstock / ilustracija
Foto: Thinkstock / ilustracija

Kad turisti "polude" za Noć veštica

Podeli

Poslednjeg dana oktobra u mnogim zemljama deca se maskiraju kako bi dobila bombone od komšija, a mnoge turističke destinacije organizuju žurke i maskenbale kako bi privukle turiste.

Piše: A. Mikata

Izvor: novosti.rs

Ovaj američki praznik, kada se rezbare bundeve i kostimiraju deca, polako zahvata i Evropu, a najviše se slavi u Parizu, Pragu i Rumuniji.

Diznilend u Parizu

Noć veštica ni na koji način nije povezan sa francuskom tradicijom, ali sa zaradom jeste, pa je "Diznilend" kompletno ukrašen u narandžastoj i crnoj boji. Pored žurki koje organizuje Miki Maus i glavni junaci su u "strašnim kostimima".

Jevrejski kvart u Pragu

Ovde se svake večeri organizuju "mračne ture" koje turiste upoznaju sa misterijama i neobjašnjenim nesrećama, a posete i muzej sprava za mučenje. Na sam dan, 31. oktobar, biće organizovane mnogobrojne kostimirane zabave.

Transilvanija u Rumuniji

Čuveni po legendi o grofu Drakuli, stari gradovi u Transilvaniji "prodaju" mračnu priču tokom čitave godine, jer su srednjovekovni gradovi kao zaustavljeni u vremenu. Krevet u Brašovu, gde se nalazi dvorac Bran, nemoguće je naći za poslednji vikend u oktobru.

Gotski kvart u Barseloni

Ovaj grad poznat je po zabavama za Noć veštica. Svi klubovi prave kostimirane žurke, a zabavni park Port Aventura potpuno je u stilu straha. Barselona 1. novembra slavi meksički praznik Dan mrtvih sa velikom paradom i vatrometom.

Vampiri u Srbiji

Jedina srpska reč koja isto zvuči na svim svetskim jezicima je vampir. Povremeno se organizuju izleti do okoline Valjeva, sela Zarožja i rečice Gradac na kojoj se nalazi vodenica Save Savanovića. U selu Kiseljevu sahranjen je Petar Blagojević, još jedan srpski vampir, dok je u Velikom Gradištu održan Prvi kongres veštica.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 19457 idi na stranu