Šta sve možeš da uradiš sa slamom kad si u Japanu?

S početkom svake sezone žetve pirinča, na poljima u japanskoj prefekturi Nigata počinju da se pojavljuju neobične velike zveri.

Izvor: B92
Podeli

A post shared by Fernando Ugalde (@jehutyx) on

Žetvu prati umetnički festival "Vara" (Wara Art Festival), koji se održava svake godine. Njegovi učesnici prave impresivne velike skulpture od ostataka žetve, odnosno pirinčanog sena.

A pošto se ove godine obeležava 10. godišnjica festivala, u čast jubileja umetnici su odlučili da konstruišu dvaput veće skulpture nego prethodnih godina.

A post shared by Fernando Ugalde (@jehutyx) on

A post shared by Fernando Ugalde (@jehutyx) on

Svake godine, kada se žetva pirinča završi, japanskim poljoprivrednicma ostaje mnogo pirinčane slame (japanski wara), koja se tradicionalno koristi za ishranu stoke i đubrenje zemljišta.

Pre 10 godina, meštani Nigate došli su na ideju da se povežu sa studentima umetnosti, pa se i ideja o skulpturama od slame rodila brzo. Iz nje je nastao i festival.

Ta, sada već tradicionalna, manifestacija u slavu žetve pirinča, jedna je od najvećih turističkih atrakcija prefekture Nigata, čije gradove svake godine upotpuni novim atraktivnim sadržajima od slame.

A post shared by Fernando Ugalde (@jehutyx) on

Zanimljivosti

Preko gora, mora i planina: Najbolji GoPro snimci u 2017.

Sjajna kompilacija snimaka napravljenih GoPro kamerama tokom 2017. pravi je način da se snabdete dodatnom energijom za današnji dan. Dok gledate uzbudljivu kompilaciju, shvatićete da je 2017. za mnoge nesumnjivo bila sjajna godina. Bez obzira da li je reč o kopnu, moru ili vazduhu, ljudi širom sveta izvode fantastične poduhvate.

Zanimljivosti nedelja 17.12. 08:25 Komentara: 0
strana 1 od 734 idi na stranu